İçki, uyuşturucu gibi maddeler “hamr” ifadesiyle yani aklı örten anlamıyla Kuran’da geçer. İçki içmekle ilgili dinimizin hükümlerini sanırım dindar insanlar arasında bilmeyen pek yoktur. Tekrar tesistir anlayışıyla yine de birkaçını yazalım:
Bakara Suresi 219:
Sana uyuşturucuyu/şarabı ve kumarı sorarlar. De ki: “Bu ikisinde büyük bir günah vardır; insanlar için çıkarlar da vardır. Ama onların kötülüğü yararlarından çok daha büyüktür.” Ve sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: “Helal kazancınızın size ve bakmakla yükümlü olduklarınıza yeterli olanından artanını verin.” İşte Allah, ayetleri size böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.Maide Suresi 90:
Ey iman edenler! Uyuşturucu/şarap, kumar, tapılmak için dikilen taşlar, fal okları şeytan işi birer pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.Maide Suresi 91:
Şeytan; uyuşturucu ve kumara sokularak aranıza düşmanlık ve şiddetli nefret yerleştirip sizi Allah’ı anmaktan, namazdan geri çevirmek ister. Artık son veriyorsunuz değil mi?
Biraz daha derin düşündüğümüzde karşımıza bununla ilgili işlerde çalışan yada insanların içki içmelerine vesile olanlar geliyor. İçki satışı yapmak Kuran’da haram olarak sayılmamıştır. Ancak içki satışı yaparak yada öyle bir işletme çalıştırarak insanların kötülüklerine vesile olmuş olunmuyor mu? Tekel bayisi olmak, genelev açarak ve çalıştırarak zinaya vesile olmakla benzer kategoride değil mi? Yada banka kurarak ve çalıştırarak faiz almaya vesile olmakla. Örnekler bu şekilde çoğaltılabilir. Allah hepimize helal işlerde çalışmayı nasip etsin.