Kurban Bayramı Gelirken…

Malum önümüz kurban bayramı. Sunni mezheplerde kimine göre vacip kimine göre sünnet olan kurban bayramında kurban kesmek aslında Kuran’a baktığımızda sadece Hac ibadeti sırasında yapılması gereken bir eylem olarak gözükmektedir.

Hacca giden hacı adaylarına hac ibadetlerini tamamlamak için kurban kesmeleri ve fakirlere yedirmeleri söylenmektedir:

 

Kendilerine ait bir takım yararlara tanık olsunlar. Kendilerine rızık olarak verdiği kurbanlık hayvanlar üzerinde belirli günlerde Allah’ın adını ansınlar. İşte bunlardan yiyin, sıkıntı içindeki fakiri de doyurun.
Hac Suresi 28.

 

Yani kurban kesmek Mescid-i Haram’da iken yapılması gereken bir ibadettir.Oysa günümüzdeki uygulamaya bakınca, bu ibadetin sınırlarının çok genişletildiğini görmekteyiz.

Burada üzerinde durmak istediğim nokta Hac dışında kurban kesmenin yanlış olduğu şeklinde anlaşılmamalıdır. Allah’a ibadet için kurban kesmek, bunu fakirleri doyurmak için dağıtmak Kuran mantığı ile tamamen örtüşen bir yaklaşımdır ve her zaman yapılması makbuldür. Yanlış olan  kurban bayramı gibi bir “bayram” çerçevesi altında insanlara neredeyse zorlayarak bunu dikte etmeye çalışmak, Kuran’da olmayan bir ibadeti diretmektir. Doğru olan isteyenin istediği zaman kurban kesmesi ve ihtiyaclı olanlara dağıtmasıdır.

Kurban’ın dağıtılması da başka bir önemli konudur. Sokak aralarında kesilen kurbanlar genele etraftaki konu komşuya dağıtılmakta, alt kat üst kata, üst kat da alt kata et göndermektedir. Kısaca kurban kesminin gerçek hedefi olan fakirlere dağıtılması tam olarak yerine getirilmemektedir.

O zaman unutmamız gereken önemli noktalar kurbanın Hac ibadeti haricinde ne zaman istersek o zaman kesilebileceği, kurban bayramında böyle bir şeyin yapılmasının gerekli olmadığı ve kurbanın gerçekten ihtiyacı olan kişiler ulaştırılmasıdır. Allah hepimizin ibadetini kabul etsin.


About the Author
Author

Feryal

Comments (10)
Leave a reply

Name (required)

Website