Kendini Kınayan Benlik Olabilmek

İnsan yaşarken öyle bir kaptırıyor ki kendisini hayata, hep daha çok kazanmak istiyor. Daha başarılı olmak, daha zengin olmak, daha mutlu olmak gibi hedeflerin peşinden koşmakla geçiriyor ömrünü. Bu arada bırakın dini, ibadetleri falan ahlaklı ve iyi bir insan olmayı, başkaları için bir şeyler yapmayı aklından bile geçirmiyor çoğu zaman. Kuran’ın bir ayeti ise işte tam bu noktada insanlar için sarsıcı bir ifade içeriyor.

Öyle değil! Kendisini ısrarla kınayan benliğe de yemin ederim.
(75 Kıyamet Suresi -2)

 

Yani Allah bizlerden kendini kınayan benlikler olmamızı istiyor. Öyle modern insana pompalananlar gibi kendiniz sevin, kendinizi şımartın demiyor Allah. Kendinizi eleştirin diyor. Yaptıklarınız, hatta peşinde koşup durduklarınız gerçekten bu kadar değerli mi, gerçekten ömrünüzü doğru şeyler için mi harcıyorsunuz bir düşünün diyor. Aslında bir insanın ve tabi toplu olarak da bir topluluğun gelişebilmesi için çok geçerli bir yöntem bu. Her yaptığını sorgulayan, her yaptığının sonuçlarını değerlendirip iyi mi ettim kötü mü ettim diye düşünen insanlardan oluşan bir topluluk mutlaka zaman içerisinde kendisini düzeltecek ve daha iyi yerlere gelecektir.

Öyleyse Müslüman sormalı, eleştirmeli. Hani derler ya başını yastığa koyduğunda “daha iyi bir insan olabilmek, daha iyi bir mümin olabilmek için neler yapmalıyım?”, “neleri eksik yapıyorum?” diye sormalı kendine. Böyle birisi mutlaka Allah yolunda daha iyi bir Müslüman haline gelecektir. Zira kendini geliştirecek, Allah yolunda daha iyi işler yapmak için çabalayacaktır. Yani Müslüman kendini beğenmiş olmamalıdır, olamaz da aslında. Şöyle bir an dursa düşünse zaten ne çok eksiği olduğunu kolaylıkla görecektir.

Peki Allah bize böylesine önemli bir öğütte bulunurken, kaçımız bunun farkındayız? Dahası inanan insanlar olarak bizler böyle davranmaya, egolarımızı öldürmeye, başkalarını değil kendimizi kınamaya ne kadar hazırız?

@Yagmur_P

 

 


About the Author
Author

Yagmur

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website