Beyin Ergenliği

“Büyümüş de Büyüyememiş Çocuklar”

Vücut ergenliğe ulaşmış da beyin ulaşmamışsa, hala çocuk gibi masallara inanır insan. Hala çocuk gibi öcülerle korkutulur. Hala çocuk gibi oyuncak bekler. Din onun için oyuncaktan başka bir şey değildir henüz. Namaza ya da okumaya kalkarken üşenerek kalkıyorsan, ekmek almak için bakkala gönderilmeye direnen bir çocuksundur hala.

Vücut ergenliğe ulaşmış da beyin ulaşmamışsa, hala çocuk gibi mucizeler bekler insan. Hala çocuk gibi iyi kalpli perilerin etrafında uçtuğunu zanneder. Hala çocuk gibi sihirli değnekler arar oyuncaklarının içinde. Hep büyüklerden bekliyor da kendin cesaretle haykırmıyorsan gerçeği, ilkokul öğretmeninin arkasına saklanıyorsundur hala.

Vücut ergenliğe ulaşmış da beyin ulaşmamışsa, korunmak için hala çocuk gibi babasını, büyüklerini arar insan. Hala çocuk gibi onun bunun eteğine sarılmak, kucağına oturmak ister. Büyük sorunlarını çözmeleri için hep bir takım büyüklerin bir şeyler yapmasını bekliyorsan, babasına mahalle arkadaşını şikâyet eden bir çocuksundur hala.

Vücut ergenliğe ulaşmış da beyin ulaşmamışsa, hala birilerinin sana harçlık vermesini beklersin. Hala çocuk gibi büyüklerinden istersin. Zekât verirken aldım kabul ettim denmesini bekliyorsan, hesap yapıyorsan infak için, babası öyle dedi diye, kardeşine elindeki çikolatasının ucundan mecburen veren bir çocuksundur hala.

Artık çocuk değilsin, büyüdüğünü kabul et. Dinini oyuncak zannetme. Masalları değil Kuran’ı oku. Sakalını çekiştireceğine aklını çalıştır. Bırak büyük aramayı, büyüdüğünün farkına var. Sen, çikolata dağıt artık çocuklara. İstemeden yaptığın iş ne kadar makbul, idrak et. Kalbini belinin altına düşürme, en üstte olan beynine yükselt. Hayat senin sorumluluğun, farkına var. Annen baban kızacak diye değil, kendin istediğin için yap ne yapacaksan. Cevap kartı elindeyse zor değil hiçbir soru, kalmayacak çözülemeyen bir düğüm. Seni Yaratandan başka hiç kimseden, kendi hayatın için isteme hüküm. İsteyerek git O’na doğru…

41-Fussilet 11 Sonra duman hâlinde bulunan göğe yöneldi; ona ve yeryüzüne, “İsteyerek veya istemeyerek gelin” dedi. İkisi de, “İsteyerek geldik” dediler.

46-Ahkaf 15 Biz insana, ana ve babasına iyilik etmesini öğütledik. Anası onu zahmetle taşır, zahmetle doğurur. Ana karnında taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürer. Nihayet olgunluk çağına erince ve kırk yaşına varınca: “Rabbim, bana, anama ve babama verdiğin nimete şükretmeğe ve razı olacağın yararlı işler yapmağa beni yönelt. Benim soyumu islah et. Ben tövbe edip, sana teslim olanlardanım,” der.

kalemzade.net

twitter.com: @kalemzade


About the Author
Author

Kalemzade Kamil

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website