ABDEST NE İÇİN GEREKLİDİR? ABDEST NASIL ALINIR? ABDESTİ NE BOZAR?

ABDEST NE İÇİN GEREKLİDİR? ABDEST NASIL ALINIR? ABDESTİ NE BOZAR?

ABDEST, SADECE NAMAZ İÇİNDİR.

Kuran’da abdest almak sadece namaz için şarttır. Ne Kuran okumak için, ne Kuran’a dokunmak için abdest alma şartı yoktur. Kuran, abdestin ne için gerekli olduğunu Maide 6.ayette açıkça ifade etmiştir. Ayetin bildirdiği dışında zorlama yorumlarla abdestin gerekli olmadığı haller için dahi abdestin gerekli olduğu söylenerek, Allah’ın kolay kıldığı din zorlaştırılmış/zorlaştırılmakta ve Allah kullarına güçlük çıkarmak istemediği halde bir takım sahte din adamları insanlara güçlük çıkarmıştır/çıkarmaktadır.

İlgili ayet (Maide 6)

İnananlar! Namaza kalktığınız zaman: Yüzünüzü yıkayın, ellerinizi dirseklere kadar yıkayın, başınızı sıvazlayın, ve ayaklarınızı da topuklara kadar (sıvazlayın/yıkayın). Cinsel ilişkide bulunmuşsanız yıkanınız. Hasta veya yolcu iseniz, yahut tuvaletten gelmiş, yahut kadınlarla cinsel ilişkide bulunmuş ve su bulamamışsanız, temiz bir toprağa yönelip yüzünüzü ve kollarınızı onunla sıvazlayın. ALLAH size güçlük çıkarmak istemez. Ancak sizi temizlemek ve üzerinizdeki nimetini tamamlamak istiyor. Olur ki şükredersiniz.

Yine Maide 6.ayette ABDESTİ NE BOZAR ? sorusunun cevabıda verilmektedir. Ayette abdesti tuvalet ihtiyacının ve cinsel birlikteliğin bozduğu bildirmekte. Bunun dışında kan veya başka bir şeyin abdesti bozmadığı açıktır. Abdesti bozan başka haller olsaydı elbette Allah kitabında bildirirdi. Bildirmediği halde zorlama yorumlarla “Abdesti bozan haller” adlı birçok kitap yazılmış ve Allah kullarına güçlük çıkarmak istemediği halde bir takım sahte din adamları insanlara güçlük çıkarmıştır /çıkarmaktadır.

Yine Maide 6.ayette ABDESTİN NASIL ALINMASI GEREKTİĞİ Allah tarafından açıklanmıştır. Yüz ve dirseklere kadar eller yıkanır, baş ve ayaklar topuklara kadar sıvazlanır, bunların haricinde bir şey gerekmez. Gerekseydi Allah bunu açıklardı. Herhangi bir sayıda belirtmediğine göre bu kişinin kendi tercihine bırakılmıştır. 3 şart değildir. Bunun dışında isteyen ağzını ve burnunu çalkalar, üç parmakla ensesini sıvazlar, ayaklarını yıkar. Fakat bunlar abdestin mecburiyeti değildir.

Allah,kullarına kolaylık diler, zorluk dilemez… (Bakara 185)

ZORLAŞTIRMAYIN.
Feden Çetiner
https://fedenbilmede.blogspot.com/


About the Author
Author

FEDEN Diğer Yazılar: fedenbilmede.blogspot.com

Leave a reply

Name (required)

Website