Allah’ın Dilemesi Hakkında

Allah’ın Dilemesi Hakkında

“Karanlıktayken gölgeni arayamazsın ve aydınlıktayken gölgenin varlığından kaçamazsın…”

Allah başlangıçta bize aydınlık bir fıtrat sunar ancak insan zamanla bu aydınlığı karartır. Allah’ı bilen birinin kendisinin hakikatini bulması için tövbe edip ona sarılması, karartmaya başlayacak olan anlayışı yeniden aydınlatmaya başlaması gerekmektedir. Bunu yapmayan insan zamanla karanlığa gömülür. Artık onun için karanlık çökmüştür. Artık insan bu karanlıktaki halini aydınlık zanneder ve gölgesini göremediği için yaptıklarının hep doğru olduğunu zannetmeye başlar. Ancak halen tövbe kapısı tamamen kapanmamıştır. Ay ışığı orada durmaktadır. İnsan hatasında ısrar eder ve artık zifiri karanlığa gömülür. Bu halden sonra insan hakikat gölgesini tamamen kaybeder. Ayrıca aydınlıktaki insan hakikati biliyordur ve asla göz ardı edip kaçamaz.
Sonuç olarak;

Allah’ın dilemesi, bu hakikatler için güneşi, gölgeyi yaratmasıdır. İnsan bu hakikati kaybettiğinde kendisi sorumludur. Allah ise kural koyucu olduğundan, Allah’ın dilemesi; iradesi, sonsuz kudreti ve bilgisiyle olayı kuşatması anlamındadır. Unutmayın ki; Allah’ın dilemesi bizim için kuraldır. Dilemek onun için keyfiyet belirtmemektedir. O her şeye hakimdir. Onun ilmi de her şeyi kuşatmıştır. EL-HAKİM olan Allah’a hamdolsun.

“.. Allah dileseydi, hepinizi tek bir ümmet yapardı. Fakat O, dilediğini saptırır, dilediğini de doğru yola iletir. Sizler yaptığınız işlerden kesinlikle sorguya çekileceksiniz..” [NAHL Suresi/93.Ayet] “..Sizin ilâhınız, yalnızca, kendisinden başka ilâh olmayan Allah’tır. O’nun ilmi her şeyi kuşatmıştır…” [TAHA Suresi/98.Ayet]

[FATİH AYDIN]


About the Author
Author

antikbilge

Leave a reply

Name (required)

Website