En Güzel Alışveriş Allah ile Yapılandır

En Güzel Alışveriş Allah ile Yapılandır

İnsanlar için en güzel alışveriş, en kârlı yatırım hangisidir? Hem dünyasını hem de ahiretini düşünen insan için en güzel alışveriş ve en kârlı yatırım Allah’ın rızası için maddi manevi sarf edilendir:

“Ey iman sahipleri! Dikkatlerinizi, sizi korkunç bir azaptan kurtaracak bir alışverişe çekeyim mi: Allah’a ve onun resulüne inanır, Allah yolunda mallarınız ve canlarınızla didinirsiniz. İşte bu, sizin için en hayırlısıdır; eğer bilirseniz.” (Saff Suresi 10-11)

Dünya hayatındaki alışveriş ve yatırımlarımızda daima kazançlı olmak ve hiç zarara uğramamak isteriz. Oysa dünyalık yatırımlar daima kendi içinde risk taşırlar. Çok kârlı olmasını umduğumuz bir alışverişimiz ya da yatırımımız bizi hayal kırıklığına uğratabilir. Hiç hayal kırıklığına uğratmasa ve her defasında beklediğimiz gibi sonuçlansa da bu dünyalık kazançlar bu dünyada kalırlar. Alışverişlerin ve yatırımların en güzeli olan ihlas ve takva üzerine yapılan işler ise asla zarar ettirmeyecek bir ticaret olarak hem bu dünyada hem de ahirette bizim için yüz akı olurlar:

“Allah’ın Kitabı’nı okuyanlar, namazı kılanlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan gizli ve açık infak edenler (harcayanlar), asla batmayacak bir ticaret umabilirler.” (Fatır Suresi 29)

Allah, kendi rızasına uygun harcamada bulunan kullarına bolluk ve bereket müjdelemiştir:

“Allah yolunda mallarını harcayanların durumu, kendisinden yedi başak çıkan ve her başakta yüz tane bulunan bir buğday tohumuna benzer: Allah dilediğine kat kat verir ve Allah her şeyi kuşatan, her şeyi bilendir.” (Bakara Suresi 261)

İnsan kendini mülke malik sanır. Oysa Allah bize verdiğini, karşılığında rızasını ve cennetlerini vermek üzere bizden satın almıştır:

“Allah, inananların canlarını (nefislerini) ve mallarını, karşılığında kendilerine cennet vermek üzere satın almıştır.” (Tövbe Suresi 111)

En akıllı ve vefalı insan, nefsini, Allah’ın hoşnutluğunu elde etmek için satandır:

“İnsanlardan öylesi de vardır ki, nefsini Allah’ın hoşnutluğunu elde etmeye satar. Allah, kullarına karşı şefkat ve esirgemesi sınırsız olandır.” (Bakara Suresi 207)

Satın alıcısı bizzat Allah olan kişi, her zaman helal ve bereketli bir kazanç elde edecektir. Hedefi Allah’ın rızası ve ahiret yurdu olan kişi, bu hedefine ulaşmak için Allah tarafından desteklenecektir. Hedefi dünya nimeti olan kişiye de hedeflediği dünya nimetleri verilecektir. Ancak hedefi dünya olanın ahiretten nasibi olmayacaktır:

“Kim ahiret kazancını elde etmek isterse, onun bu alandaki yatırım (şevkini) artırırız; kim de bu dünya kazancını elde etmek isterse, ona da onu veririz ama onun ahirette bir payı olmaz.” (Şûra Suresi 20)

Ticaretle uğraşan kişiler için güven duygusu son derece önemlidir. Müşterinin satıcıya güven duyması gerektiği gibi satıcının da müşteriye güven duyması önemlidir. Ülkenin en zengin ve güvenilir iş insanlarından biri ticaret yapmak üzere bir yere gelse, heyecandan ne yapacağını şaşırır malını satacak kimse. Öyle güvenilir müşteriler vardır ki, ticaret yapan kişi her türlü malını büyük bir güven duygusu ile bu kişiye verir. Çünkü zamanı geldiğinde sözünde duracağını ve yapması gereken ödemeyi eksiksiz bir biçimde yapacağını bilir. Esasen hiçbir zaman kendi gibi ölümlü olan bir insandan tam anlamıyla emin olamaz insan.

Örneğin ödeme yapması gereken kişi ödeme yapamadan vefat edebilir ya da hiç beklenmedik bir şekilde ödeme yapma imkânlarını tamamen yitirebilir. Yine örneğin biz, sattığımız malın arkasında durmaz ya da insanlara değersiz ve bozuk mal satarsak, zamanla müşterimizi kaybederiz. İnsanlar daha sağlam ve güvenilir buldukları yerden alışveriş yaparlar. İnsan için en hayırlı ve en güvenilir satın alıcı Allah’tır. Ancak Allah’ın da bize güvenmesi ve bizde satın almaya değer bir şeyler bulması gerekir. Gerçek anlamda iman etmek ve ahiretimize yatırım yapmak istiyorsak, Allah’ın bizden satın almaya değer bulacağı erdemlere sahip olmamız gerekir. Aksi halde Allah alışverişini erdemli ve güvenilir olan kulları ile yapar. Nefsini ve ömür sermayesini Allah’a satmayan kişi, tüm dünyanın servetine sahip de olsa, gerçekte iflas etmiş demektir.

Hayatını Allah’ın rıza ve hoşnutluğuna adayan kimse, sağlam bir temel üzerine var eder kendini. Nefsine zulmederek azgınlık eden ise, çöküp yıkıma uğrayacak bir hayatın peşinde felakete sürükler kendini:

“O halde, hangisi daha iyidir? Şimdi, (hayat) binasını Allah’a karşı sağlam bir sorumluluk bilinci ve O’nun hoşnutluğu(nu kazanma çabası) üzerinde yükselten mi; yoksa (hayat) binasını kaygan bir yar kenarına kuran ve sonra da onunla beraber yuvarlanıp cehennem ateşini boylayan mı? Allah (bile bile) kötülük yapan topluluğu doğru yola yöneltmez. Yüreklerindeki kuşku (uçurumu) üzerine inşa ettikleri (hayat) binası, ancak yüreklerini paramparça edinceye kadar dayanacaktır. Allah, hem (onların bu halini) bilen, hem de hikmeti gereği (buna izin veren)dir.” (Tövbe Suresi 109-110)

Ey nefsim! Unutma ki en güzel alışveriş Allah ile yapılandır. Çünkü insan için en hayırlı alıcı Allah’tır. Sözüne ve vaadine Allah’tan daha vefalı kim vardır?

Not: Bu yazı, Dr. Emre Dorman’ın “Kendini Kınayan Nefis” isimli kitabından alınmıştır.


About the Author
Author

Editor 2

Leave a reply

Name (required)

Website