Mezarın Altındayken Ne Önemli Olacaksa Şimdi de O Önemli

Yukarıdaki sözü ilk duyduğumda çok etkilendim. Aslında zaten bildiğim bir gerçeği bana yeniden hatırlatıyordu sadece. Esas önemli olanın sonsuz olan ahiret yurdu olduğunu, ona kıyasla bu dünya hayatının çok kısa ve önemsiz olduğunu ben zaten biliyordum. Ama bazen bildiğimiz halde kolaylıkla unuttuğumuz, hayatımıza gereğince sokamadığınız, gereğince uygulayamadığımız şeyleri belli sözler kısa ve öz bir şekilde gözümüze sokar ya, onu hissettim ben de bu sözü duyunca. Nasıl da hata yaptığımızı, yanıldığımızı bir kez daha anladım. Geçici dünya hayatına kendimizi kaptırıp sanki hiç ölmeyecekmişiz gibi yaşadığımızı fark ettim yeniden. Oysa ne diyor Allah Kuran`ında;


“Şu iğreti, basit hayat bir oyun ve eğlenceden başka şey değildir. Sakınıp korunanlar için âhiret yurdu elbette ki daha iyidir. Hâlâ aklınızı işletemeyecek misiniz?”
5- Enam Suresi 32

Allah, bu dünya için ancak bir oyalanmadır derken biz kendimizi öyle bir kaptırıyoruz ki bu hayata sanki 10 metrekare daha büyük bir ev, bir model daha yeni bir otomobil, hatta ünlü markalardan yeni bir pantolon sahibi olmak cennetten, Allah rızasından daha önemliymiş gibi davranıyoruz. Bir ölüm haberi aldığımızda anında ölümü hatırlayıp “biz de nelerle uğraşıyoruz” deyip kendimize güler gibi yapıyoruz ama yeniden hayata kapılmamız, dünya hayatı ile oyalanır hale gelmemiz çoğu kez 15 dakikayı bile geçmiyor.

Şimdi bu sözü duyunca eğer bir kez daha hatamızı fark ettiysek gelin bu kez aynı hataya yeniden düşmemek için de birtakım önlemler alalım. Daha çok Kuran okumaya, gün içerisinde Allah`ı daha çok anmaya gayret gösterelim. Namazlarda ve bu dua anlarında hesap gününde olduğumuzu düşünelim. Ölmüşüz diriltilmişiz ve Allah önünde bu dünyada yaptıklarımızın hesabını veriyoruz… Utandığımız pek çok şey var kuşkusuz… Keşke iş arkadaşlarım ayıplar diye oruç tutmaktan vazgeçmeseydim, keşke daha iyi bir araba alabilmek için paramı bankada faize yatırmasaydım, keşke gün içinde görev tamamlansın da hemen bitsin diye acele namaz kılmasaydım da gereğince uzun uzun Allah`ı düşünüp şükretseydim, gereğince af dileseydim hatalarım için… Daha neler neler…
Hesap günü belki de bunlar geçecek aklımızdan fakat o gün günahlarımızdan pişman olmak bize bir fayda sağlamayacak. O gün kendi gözümüz, kulaklarımız, derimiz bizim aleyhimize konuşacak ve yapıp ettiğimiz hiçbir şey Allah`tan gizli kalmayacak.

“Siz, işitme gücünüzün, gözlerinizin, derileriniz aleyhinize yapacağı tanıklıktan gizlenmiyordunuz. Tam aksine siz, yaptıklarınızdan birçoğunu Allah`ın bilmeyeceğini sanıyordunuz. ”
41 Fussilet Suresi 22

O gün düşünmek, af dilemek, pişman olmak için çok geç. Öyleyse gelin şimdi vakit varken gereğince düşünelim. Esas önemli olan yer neresidir ve Allah`ın rızasını ve cenneti hak edebilmek için ne yapılmalıdır samimi şekilde soralım kendimize. Bu iğreti dünya hayatının bizi kandırmasına ve oyalamasına daha fazla izin vermeyelim.

Yazar : Nazlı

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website