Allah’a Dayanıp Güvenmek

Allah’a tevekkül et, vekil olarak Allah yeter.

Ahzap/3

Aslında dünya hayatını, çektiğimiz sıkıntıları, kafamıza taktığımız sorunları, dert edindiğimiz konuları ne kadar kolaylaştırabilecek hatta kimi zaman da yok edebilecek bir ayet. Kuran, onlarca ayetinde kullarına vekil olarak Allah’ın yeterli olacağını, sorunlar karşısında inananlara en yakışan davranışın tevekkül etmek (Allah’a dayanıp güvenmek) olduğunu söylüyor.

Nedir tevekkül etmek? Korkular, endişeler, kötü olaylar karşısında bir dakika duraksayıp da “Vardır Allah’ın bir bildiği, Allah en iyisini bilir” diyebilmek ve aslında Allah’ın en iyi vekil olduğunu tüm benliğinle kabul edebilmektir. Dünyada başımıza gelebilecek her türlü olayın, ister iyilik olsun ister kötülük olsun, bir sınav olduğunu, Allah’ın bizi sınamadan cennetine almayacağını bilmek ve olaylar karşısında Allah’a güveni hiçbir zaman kaybetmemektir.

İnsanlar ‘inandık’ demekle kendi hallerine bırakılacaklarını ve hiçbir imtihana çekilmeyeceklerini mi sandılar?

Ankebut/2

Bize “şah damarımızdan” daha yakın olan Allah’ın sabrımızı, imanımızı, samimiyetimizi ölçmek için bizi imtihan edeceğine yürekten inandıktan sonra olaylara bakış açımızın değişmesi gerekmektedir. Olaylara daha güçlü ve tevekküllü yaklaşıyor olmamız gerekmektedir. Peki bunu ne kadar başarıyoruz? Tevekküllü olmayı ne oranda becerebiliyoruz? Bunun cevabı herkes için farklı olacaktır. Ama unutulmaması gereken konu; bunun bir süreç olduğudur. Bu “Artık tevekküllü oldum.” demekle başarılabilecek kadar kolay bir olay değildir.

Allah, Kuran’da Kendini kınayan nefse andolsun.

Kıyamet/2

diyerek insanların kendi benlikleriyle hesaplaşmasının önemine dikkat çekmiştir. İslami literatürde “büyük cihad” olarak da adlandırılan insanın kendisini iyileştirmek için verdiği çaba aslında zor ve hayat boyu süren bir uğraştır. Allah hepimize bu konuda yardımcı olsun.


About the Author
Author

Feryal

Leave a reply

Name (required)

Website