Arap Baharı, Suriye ve Düşündürdükleri…

Geçtiğimiz yıl, Arap Baharı başlığında ortadoğuda meydana gelen halk ayaklanmalarına hem yazılı hem görsel basından sıkça şahit olduk. Bunlardan bazıları “Deviriş” lerini tamamladılar. Şu sıralar hummalı bir şekilde yeni sistemlerini kurma çalışmaları yapıyorlar. Bir taraftan yıkılanın yerine talip onlarca parti arasından kendilerini en iyi temsil edecek olanı anlamaya çalışıyor; bir taraftan da bu idari boşlukta meydana gelmesinden korktukları kaosu önlemek için çeşitli emniyet tedbirleri almaya çalışıyorlar. Birçoğuysa bu ilk kategoridekiler kadar “şanslı” değil maalesef. Libya ve Mısır gibi ülkelerde yaşanan gelişmeler insanı “Gelen gideni aratır mı?” gibi düşünmesi bile hoş olmayan noktalara götürüyor. Mısır’ lı emniyet güçlerinin aralarına alıp acımasızca vurdukları kadın bir göstericinin görüntüleri basına yansıyalı daha birkaç günü geçmedi. Suriye’ deki toplumsal kazansa her geçen gün biraz daha ısınıyor. Herkes Esad’ dan akl-ı selim ve merhamet beklerken o sürekli ebelemece oynuyor.

İşte tüm bunların ortasında Yüce Yaratıcı’ nın o muhteşem Söz’ ünden bir kısım geliyor aklıma:

“Şu bir gerçek ki, Allah size emanetleri, onlara ehil olanlara vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmetmenizi emrediyor. Allah size bu şekilde ne güzel öğüt veriyor. Allah Semî’dir, çok iyi duyar; Basîr’dir, çok iyi görür.”
(Nisa 58)

Bu emir hem seçileni hem seçeni aynı anda ve en can alıcı yerinden vuruyor:

1.Seçene: Emanetleri, onlara ehil olanlara verin.
2.Seçilene:İnsanlar arasında hükmettiğinizde adaletle hükmedin.
3.Herkese:Allah Semî’dir, çok iyi duyar; Basîr’dir, çok iyi görür.

Seçen de seçilen de Allah’ ın emrine uysa hiç problem kalmaz. Tabi bu noktada en büyük iş seçene düşüyor; emanetleri vereceği kişi ya da kişilerin ehil olup olmadığını bilmek. Bunun için de ilk şart seçmeden önce iyice okuyup araştırmak.

Seçilen de Allah’ ın herşeyi en iyi şekilde duyup gördüğünü asla aklından çıkarmamalı ve adaletten şaşmamalıdır.

Allah hepimize emrine tastamam uyabilmeyi nasip etsin.


About the Author
Author

H.Ayhan

Comments (3)
Leave a reply

Name (required)

Website