Dağlar Dolaşır mı? -2-

Birol kardeşimiz, Allah kendisinden razı olsun, “DAĞLAR DOLAŞIR MI?” başlıklı yazısında bize Kur’an-ı Kerim’in bir mucizesini Neml Suresi 88. Ayetine dayanarak göstermeye çalışmıştır ancak bazı eksiklikler olduğunu düşünüyorum.

https://www.diniyazilar.com/2011/03/daglar-dolasir-mi/

 

Öncelikle Neml Suresi 88. ayeti hatırlayalım:

88- Dağları görürsün de, donmuş sanırsın; oysa onlar bulutların sürüklenmesi gibi sürüklenirler. Her şeyi `sapasağlam ve yerli yerinde yapan` Allah`ın sanatı (yapısı)dır (bu). Şüphesiz O, işlediklerinizden haberdârdır.
Neml Suresi 88

Birol kardeşimizin yorumu şöyleydi:
“Allah dünyamıza baktığımızda en büyük ve sabit görünümlü şekili olarak dağları görmekteyiz. İlk bakışta sabit gibi gözükse de, ayetinde dediği gibi dağlar hareket halindedir. Ayet o dönemin insanı için inanılmaz bir bilgi vermektedir. Kuran dünyanın hareket halinde olduğunu söylemektedir. Bir diğer taraftan dağlar yeryüzü ile birlikte uzayla beraber hareket ederken aynı zamanda bağlı oldukları kıta parçasıyla hareket halindedir. Yerkabuğunu oluşturan okyanus ve levhalar birbirlerinin altına girmekte veya sürtünmektedir. Hareket hızı olarak da bu olay yıllık 3cm ile 15cm arasındadır. Sonuçta bizim sabit zannetttiğimiz o koca dağlar aslında hareket halindedir.”

Şimdi bu yazı ilk okunduğunda, Dünya döndüğü için dağlarda onunla birlikte hareket ediyor gibi bir anlam çıkıyor, yazının sonuna doğru ayette asıl anlatılmak istenen kıta hareketleri konusuna değinmişse de bence ayeti açıklamakta biraz yetersiz ve muallakta kalmış.
Bu ayette dikkat ederseniz dağların, yani yerin, “tıpkı bulutlar gibi” hareket ettiğini söylüyor, yani dünyanın dönüşü gibi değil.

Gercekten de dağlar ve yeryuzu tıpkı bulutlar gibi hareket etmektedir, sürekli yer değiştirmektedir, ama bu olay çok yavas bir şekilde meydana gelmektedir. Milyonlarca yıldır bu hareket devam etmiş hala da devam etmektedir. Depremlerin temel sebebi de bu karekettir. Kıtaların yerinin nasıl değiştiğini gösteren aşağıdaki videoyu izleyidiğimiz zaman, “bulutlar gibi” hareket etmek benzetmesinin ne kadar mucizevi olduğunu daha iyi anlayacağımızı düşünüyorum. 1400 yıl önce kıtaların hareket ettiğinin bilindiğini varsaysak bile bu kadar gerçeğine yakın bir benzetmeyi yapmak bile büyük mucizedir.

VİDEO: http://www.youtube.com/watch?v=LygP5mRxmdo


About the Author
Author

ibrahim

Leave a reply

Name (required)

Website