Sosyal Medya’nın Asosyal Ettiği İnsanlar…

İnsanlar ile iletişim kurmanın yeni yolu: Sosyal Medya. Son yıllarda gelişerek kullanıcı ve takipçi sayısının katlayarak artığı internet paylaşım siteleri. Birkaç yıl önce okul, iş gibi aynı ortamlarda neredeyse bütün gün beraber olan insanlar birbirleriyle konuşmaktan kaçarken akşam eve gittiği gibi otururdu kimileri bilgisayarın başına ve gece yarılarına kadar yazışırdı. Şimdi format biraz değişti. Daha geniş paylaşımlara açık internet sayfaları moda oldu. En yakınındakilerle örneğin ailesinden biriyle dahi yapmadığı paylaşımı, arkadaşlığı internette aradı insanlar. Peki, sosyal medya denilen bu yeni iletişim ve paylaşım ağı gerçekten insanların sosyalleşmesini sağlıyor mu? Gözlemlediğim o ki okulda, derste, işte, toplu ulaşım araçlarında, hatta yolda yürürken ya da araç kullanırken bile herkesin gözü cep telefonunda. Bütün gün yapılan takip yetmiyormuş gibi eve gelir gelmez herkes bilgisayar başında. Sürekli olarak bana gelen yeni bir mail ya da bildiri var mı, acaba falanca ne ekledi sayfasına, hangi değerli bilgiyi paylaştı insanlıkla! çılgınlığı sarmış dört bir yanı. Hiç yeni bir şey yoksa şayet gözler yine telefonda. Malum sayısız oyun ürettiler insanlığa. Ne için? Vakit geçirmek için. Eskiden çocuklar oynardı oyunlarla. Şimdi koca adamlar telefonu kırarcasına basıyorlar tuşlara. Beyinler uyuşmuş, insanlar robotlaşmış adeta. Aslında bir yönüyle insanların yaşamlarının ne kadar boş ve anlamsız olduğunu, vakitlerini doldurmak için adeta oyalanma yolları aradıklarını gösteriyor bu durum bize. Yoksa paylaşma duygusunu yitirmiş insanların paylaşım sevdası değil bu. Üzerinde asıl durmak istediğimiz bu değil elbette. İnsanların ne kadar boş ve amaçsız yaşadıkları. Kendilerine verilen sınırlı ömrü yok yere kullanıp anlamsız uğraşlar için harcadıkları. Oysa çok faydalı işler için kullanmak da mümkün internet ve sosyal medya ağlarını. Yolculuktayken örneğin açıp Kur’an ya da bir dini yazıyı okuyabilirsiniz. Ya da insanlığı ilgilendiren sosyal bir sorumluluk için faydalı bir iş yapabilirsiniz. Bir ayet geliyor aklıma:

Şu geçici, basit dünya hayatı bir oyun ve eğlenceden başka şey değildir. Sakınıp korunanlar için âhiret yurdu elbette ki daha iyidir. Hâlâ aklınızı işletemeyecek misiniz?

En’am Suresi Ayet 32

Evet, belli ki insanların büyük çoğunluğu hâlâ akıllarını işletmeyecekler ve günlerini, gecelerini boş ve anlamsız uğraşlar peşinde tüketip yok edecekler. Sosyal medyanın bir parçası oldukları düşüncesiyle aslında toplumdan, insanlardan ve duygudan ne kadar uzaklaştıklarının farkına varamayacaklar; en yakın dostu internet olan asosyal insanlar.


About the Author
Author

Kindi

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website