Din Gününde Pişman Olacağımız Bir Arkadaşlıktan Çekiniyorsak!

 

Allah’ın rahmetini umuyoruz. Zalim kimselerden olmak istemiyoruz. Peki, nasıl bir yoldan gitmemiz gerekiyor? Eğer doğru yol arıyorsak önce, Allah’ın ‘yol gösterici’ diye tanımladığı kitabımıza bakmamız gerekiyor.

Bu, kuşkusuz, erdemliler için yol gösterici bir kitaptır. Bakara-2

 

Kuran ‘a göre, melekleri gördükleri gün zalim kimsenin söyleyeceği söz “Vay bana, keşke falancayı arkadaş edinmeseydim.” (Furkan-28) olacak. O halde zalimlerden olmak istemiyorsak arkadaşlarımızı dikkatli seçmemiz gerekiyor.

Yeni bir işe girdiğimizde, okula başladığımızda, bir vesile ile yeni insanlarla tanıştığımızda ya da daha önceden tanıdığımız kimselerle bir araya geldiğimizde; din gününde pişman olacağımız bir arkadaşlıktan çekiniyorsak, en azından muhabbetin muhteviyatına dikkat ederek bir değerlendirme yapabiliriz. Günümüzde maalesef cinsellikle ilgili, kadınlarla ilgili, dinimizle ilgili, meleklerle ilgili vb. konularda avam derecede fıkralar ve yorumlar içeren konuşmalar gayet aleni bir şekilde yapılıyor.

Neyse ki yüce Rabbimiz, bizlere rehber olarak gönderdiği kitabında, inanan kullarının böyle boş sözlerle karşılaştıklarında vermesi gereken tepkiyi söylüyor.

Mü’minun – 3 – Boş sözlerden yüz çevirirler. (İnananlardan bahsediyor.)

 

Furkan – 72 – Onlar yalan tanıklıkta bulunmazlar. Boş sözlerle karşılaştıklarında önemsemeyip geçerler. (İnanıp erdemli hayat sürenlerden bahsediyor.)

Kasas – 55 – Boş Sözleri işittiklerinde ondan yüz çevirirler ve “Bizim işimiz bize, sizin işiniz size. Size selam (barış) olsun. Biz cahillerle uğraşmak istemeyiz”, derler. (Kitaba inananlardan bahsediyor.)

Nisa – 140 – Size kitapta bildirmiştir ki: Allah’ın ayetlerinin inkar edilip alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze dalıncaya kadar onlarla birlikte oturmayın; yoksa sizde onlar gibi olursunuz. Allah bütün ikiyüzlüleri ve inkârcıları cehennemde toplayacak.

Maide – 57 – İnananlar, sizden önceki kitap halkı ve inkarcılar arasında dininizi alay ve eğlence konusu yapanları dost edinmeyin. İnanmış iseniz Allah’ı dinlemelisiniz.

En’am – 68 – Ayet ve mucizelerimizle alay edenleri gördüğün vakit, başka bir söze dalıncaya kadar onlardan yüz çevir. Şeytan sana unutturursa, hatırladıktan sonra böyle zalim kimselerle birlikte oturma.

Tevbe – 65 – Kendilerine sorarsan, “biz sadece şakalaşıp oynuyorduk”, derler. De ki: “Siz, Allah ile, ayetleriyle ve elçisiyle mi alay ediyorsunuz?”


About the Author
Author

Rabia

Leave a reply

Name (required)

Website