Allah (c.c) Dualarımızı Neden Kabul Etmiyor ?

Allah (c.c) Dualarımızı Neden Kabul Etmiyor ?

 

Dua, istemenin adıdır.Sadece istemekle kalmayıp aciziyetimizi Rahmana iletme olan dua,Allah katında “Her duaya bir cevap vardır” ayeti ile müslümanları  müjdelemiştir. Peki ,onlarca kabul olmamış,kabul olmayı bekleyen duamızın olması bu ayetin (Hâşa ve kellâ) yanlışlığını mı gösterir ?

Nefs-i emmarenin içimize düşürdüğü bu sıkıntılar içinde elbette makro alemi ve mikro alemi görüp tefekkür etmemek bizim sıkıntımızdır. Ancak sorumuza cevap ararsak Hz.Pir bize enfes yorumuyla sıkıntılarımızı açıklamıştır.

Eğer desen: “Birçok defa duâ ediyoruz, kabul olmuyor. Halbuki, âyet umumidir; her duâya cevap var,” ifade ediyor.

Elcevap: Cevap vermek ayrıdır, kabul etmek ayrıdır. Her duâ için cevap vermek var; fakat kabul etmek, hem ayn-ı matlûbu vermek Cenâb-ı Hakkın hikmetine tâbidir.

Meselâ, hasta bir çocuk çağırır: “Yâ hekim, bana bak.”

Hekim “Lebbeyk,” der. “Ne istersin?” Cevap verir.

Çocuk “Şu ilâcı ver bana” der.

Hekim ise, ya aynen istediğini verir, yahut onun maslahatına binâen ondan daha iyisini verir, yahut hastalığına zarar olduğunu bilir, hiç vermez.

Elbetteki bir karıncanın midesindeki hücreden,güneşten daha büyük fakat kainatta zerre kalan yıldızlara kadar … Hadsiz ilim sahibi zâtın doğruyu verip vermeyeceğini sorgulayamayız.

Yeri gelmişken açıklık getirmek gerekirse,bugun Gazze’de,Filistin’de ve gündemimize bomba gibi düşen Doğu Türkistan’da görülen zûlumler Rabbimizin müslüman kardeşlerimize verdiği mükafattır.Dile kolay biz oturduğumuz yerden konuşuruz ama “Cennet sabredenler yurdudur” ve إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ (innallehe meas sabirin -Allah sabredenlerle beraberdir-) çığlıklarıyla işkenceler altında inleyen kardeşimi Allah(c.c) zayi etmez , yarına bırakır da bu zulmu,yanına bırakmaz …

Bizim elimizden gelen ki dua etmek -bu ellerden başka birşey gelmez- Rabbim kabul buyurmuyorsa bilmeliyiz ki kardeşlerimiz için -inşallah- içinden ırmaklar akan cennetler hazırlıyor …

Rabbim , cennetine bizleri kabul eylesin.

Ve yine yeri gelmişken söyleyelim,Rabbim zaten dualarımızı kabul edip etmeyeceğini biliyor,dua etmeye gerek yoktur gibi düşüncelere nefsimizin kuvvetli anaforlarını kaptırmamak gerekiyor.Edilen dua boşa gitmez,aksine “Dua ibadettir” hadisi şerifini düşündüğümüzde,biraz daha derine inersek burada kabul edilmeyen duamız öbür tarafta karşımıza çıkacak ve ben buradayım diyecektir …

“Neme lazım , bir gün duamızı yaşarken bulabiliriz kendimizi,,


About the Author
Author

erkamdogan

Leave a reply

Name (required)

Website