EN KARLI TİCARET

İnsanoğlunun avcılık ve toplayıcılık ile başlayan yaşamını sürdürme faaliyetleri zamanla ticaret hayatını ortaya çıkarmış. Sonuç olarak bugün kadın-erkek, eğitimli-eğitimsiz insanlar değişen yaşlarda kendini çalışma dünyasının içinde buluyor. Öncelikle temel ihtiyaçlarımızı karşılamak için çalışıyoruz. Oturacak bir ev, mutfak masrafları, faturalar. Fakat ihtiyaçlar karşılandıkça yeni beklentiler oluşuyor. Satın alma ve biriktirme istekleri adeta Allah’la aramıza birer duvar çekiyor. Bugün insanlara uhrevi açıdan şöyle bir bakınca yaptıklarına akıl erdirmek imkansız. Hesabında milyonlarca lirası olan insanların hala paralarının üstüne para katmak istemeleri ve tüm hayatlarını bunun üstüne kurmaları endişe verici. Hayatının merkezinde Allah olan bir insan için karşıdan acınarak bakılacak bir durum. Bir insan düşünün ki 60`lı yaşlarının sonunda ve yüze yakın gayrimenkul sahibi. Acaba bu insanın yaşaması için sadece bir ev yeterli değil mi? Ölümün yaşı olmaz ama hadi diyelim bahsettiğimiz bu kişi 20 yıl sonra ölünce bu evlerin ona ne faydası olacak. Basit bir mantık kurarsak servet sahibi olsak da yiyebileceğimiz yemek sınırlı. Çünkü midemizin boyutu belli ya da 100 odalı bir evin sahibi olsak bir odasında uyuyabiliriz. Bu tip örnekleri çoğaltmak mümkün. Buradaki sıkıntı insanların zenginlikleri değil. Sıkıntı kazanırken kazandıklarımızı Allah rızasını kazanmak için infak etmemek.

 

Bakara-272: “Onların iyiyi   ve güzeli bulmaları, senin üzerine bir borç değildir. Tam aksine,   dilediğini/dileyeni iyiye ve güzele kılavuzlayan Allah’tır. Nimet ve imkândan   başkalarına bağışladığınız, esasında sizin öz benlikleriniz lehinedir.   Allah’ın yüzünü arzulama dışında bir şey için infak etmiyorsunuz.   İnfak ettiğiniz her nimet size tam bir biçimde geri verilir. Ve siz, asla   zulme uğratılmazsınız.”

İbrahim-31: “İnanan   kullarıma söyle: Namazı kılsınlar, kendilerine verdiğimiz rızıklardan, hiçbir   alışverişin, hiçbir dostluğun olmadığı o gün gelmeden önce, gizli ve   açıkinfak etsinler.”

Bu geçici dünya hayatı için biriktirdiklerimizin ölünce bize faydası sadece onları Allah’ın rızasını kazanmak için harcadığımızda olabilir. Elde ettiğimiz kazançlarımızı hiç ölmeyecek gibi biriktirmek yerine geçimimizi sağlayan kısmından arta kalanı hayır anlamında harcamalıyız. Eğer gelirimizden arta kalan tasarrufları en iyi nerede değerlendirebiliriz diye düşünüyorsak Allah yolunda harcamak bizim için en doğru tercih olacaktır.

Bakara-219: “Ve sana neyi infak edeceklerini de soruyorlar. De ki: “Helal kazancınızın size ve bakmakla yükümlü olduklarınıza yeterli olanından artanını verin.” Allah, ayetleri size işte böyle açıklar ki, derin derin düşünebilesiniz.”


About the Author
Author

Emrah

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website