İNŞİRAH

Geçenlerde  bir arkadaşım İskandinav ülkelerinin bulunduğu bölgenin intihar vakalarına en sık rastlanan bölge olduğunu, aynı zamanda bu bölgenin dini inançsızlığın da en yoğun görüldüğü yer olduğunu söyledi. Bu ikisi arasında bağ kurmak kaçınılmaz gibi geldi bize.

Genelde insanlar hayatın anlamsızlığı, boşluğu, kişisel tercihle gelinmeyen bir hayatta yaşanan sıkıntıların üzüntülerin dayanılmazlığı üzerinde yoğunlaşarak, inanılmaz bir depresifliğin içine giriyor ve daha fazla direnemeyerek intihara eğilimli hale gelebiliyorlar bence. İlla ani bir cinnet, ansızın gelen bir sıkıntı yaşamaya gerek yok. Bahsettiğim tarzda düşünceler yavaş yavaş kemirebliyor insan beynini. Birike birike tamamen bir boşluğa girilip bu boşluğa son verme isteği doğabiliyor. Bunun üzerine tabii ki de bir psikoloji profesörü gibi ahkam kesmek yanlış fakat ben bir şekilde dini inançlarla kıyısından köşesindende olsa bağlıyorum bu konuyu. Bir dakika hayal etmek yeter: sığınacak bir yaratıcının olmadığı, 2. hayatın olmadığı, iyi/kötü yaşananların, uğranan haksızlıkların karşılığının verilmeyeceği bir inanç sistemi gerçekten çok ama çok karanlık. Dayanılmaz hatta.

İnanmak ise umut, korkulardan arınmak… İnanmak bir huzur, bir iç rahatlığı. Allah’a sığınmak Allah’tan medet ummak en büyük silah. En çaresiz, en savunmasız anlarda güç veren bir his. Bu sebeple her zaman her şeyde bir çıkış yolu var gerçekten iman sahibi olan insanların. Dinin intiharı yasaklaması konusu bir yana, sırf bu sebepten değil bunu akla getirmemek bence. İntiharı akla getirtmeyen asıl şey Allah’tan gelen, içinizde hissettiğiniz güç, ferahlık…Hem hissedersiniz hem de okursunuz kitapta:

 

Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. (94, 5)

 

İşte bu nedenle iman sahibi olmak, gözü gönlü açık tutulanlardan olmak başlı başına bir şükür sebebi.

Ben ne zaman kendimi sıkıntıda hissetsemi ne zaman bir iç ferahlığına ihtiyaç duysam, az önce bir ayetini paylaştığım İnşirah suresini geçiririm aklımdan. Her zaman emin ellerde hissettirir bana kendimi. O nedenle tamamını paylaşmak istiyorum burada:

 

94 – İnşirah Suresi – 1. Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi?

2. Yükünü senden alıp atmadık mı?

3. O senin belini büken yükü .

4. Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi?

5. Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır.

6. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır.

7. Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul,

8. Yalnız Rabbine yönel.


About the Author
Author

zeynep t.

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website