Gerçek Miras…

Aile toplumsal hayatın en önemli parçalarından biri olup, yaşantımızdaki temel bilgileri aldığımız yerdir. Okul çağının 5-6 yaşlarında başladığını düşünürsek ilk bilgilerimizi ailemizden alırız. Zamanla okul ve çevre gibi etkenler belki de ağırlıklı olarak gelişmemize katkı sağlasa da aile her zaman gelişimimizde rol oynar. İşte bu yüzden çok önemlidir anne ve babanın öğrettikleri, tavırları ve çocuklarına aşılamak istedikleri.

Genelde anne ve babalar çocuklarının iyi bir eğitim alması için çabalar. Pek çok anne ve babadan belki siz de duyarsınız sadece çocuğunun geleceği için çalıştığını. En büyük arzusu onu okutmak, iyi bir iş sahibi olduğunu görmektir. Çocuklarının isim yapmış okullara gitmeleri, iyi şirketlerde çalışmaları ve hatta çok paralar kazanmalarıdır onları mutlu eden. Türlü fedakarlıklar yapılır bunları elde etmek için geçen 20-25 senelik zaman diliminde. Ülkemizde ortalama insan ömrü erkeklerde 65 bildiğim kadarı ile. Kadınlarda biraz daha yukarıda sanırım. Kısacası neredeyse 50 yıllık bir hayat içindir bütün bu çabalar. Sonsuzdan sayıyı çıkardığımızda sonsuzun kaldığını bilmesekte, hayatın kısa olduğunu biliriz hepimiz. Göz açıp kapayana kadar geçmiştir bugüne kadar yaşadıklarımız. Peki öyleyse çoğu anne-baba bu kadar çok sevdikleri çocuklarının niye ahiretini kurtarmak varken bu kısa sürecek olan dünyalarını kurtarmak ister. En iyi eğitimi alsınlar diye uğraşırlarken ne diye her şeyin yaratıcısı olan Allah’tan onlara hiç bahsetmezler? Ya da dini ikinci planda tutarlar.

Ailene namazı emret, kendin de ona sabırla devam et! Biz senden rızık istemiyoruz. Seni biz rızıklandırıyoruz. Sonuç takvanındır.
TA-HA SURESİ-132

Ailesine namazı, zekâtı emrederdi. Rabbi katında hoşnutluk kazanmış bir kişiydi.
MERYEM-55

Çocuklarıma, ailemize Allah’ı ve dini anlatmalı, onların kalplerini dine yakınlaştırmalıyız. Sadece bu yolda yapılan fedakarlıklar hayatımıza bir anlam katabilir. Bu dünya ahiretin tarlasıdır. Bunu unutmamalıyız.

Hayat,bu dünyada zengin ya da fakir, rahat ya da zor yaşanarak sona ermekte. Bizim bilmemiz gereken Allah’ın bu dünyayı bir imtihan yeri olarak yarattığı. Temel olan Allah’ın emir ve yasaklarına nasıl uyduğumuz. Bu hayatta iyi ya da kötü günler geçirebiliriz. Ama asıl olan Allah’ın rızasını kazanmak. Çocuklarımız için iyi bir okul, iyi bir iş dilerken yaratılmamızdaki önceliğin bu olmadığını bilmeliyiz. Önemli olan Allah’ı her şeyin önünde tutmak. Burada anlatılmak istenen okulun, işin veya dünya için geride kalanların önemsizliği değil hayatımızda neyin odak noktası olup, hayatımızdaki önemlilerin sıralanması. İyi maaşlı, insanları cezbeden bir işyerinde çalışıp namazlarımızı iş yoğunluğundan kılamıyorsak, elbette daha düşük maaşlı ama Allah’ı rahatça anıp, ibadet edebileceğimiz bir yeri seçmeliyiz. Dahası çocuklarımıza seçtirmeliyiz. Bize helal kılınan şeyler bizleri ve çocuklarımızı Allah’ı daha çok anmaktan alıkoymamalı. Unutmamalıyız ki Allah yolunda hayırlı işler yapan evlatlar anne-babaların en iyi şekilde yetiştirdiği çocuklardır.

 


About the Author
Author

Emrah

Leave a reply

Name (required)

Website