Parçalanmayın, Parçalara Aldanmayın…

Ali imran 103

Hep birlikte Allah’ın ipine yapışın, fırkalara bölunup parçalanmayın; Allah’ın uzerinizdeki nimetini hatırlayın. Birbirinizin duşmanı idiniz, Allah kalplerinizi uzlaştırıp kaynaştırdı da O’nun nimeti sayesinde kardeşler haline geldiniz. Ateşten bir çukurun kenarında idiniz; sizi oradan kurtardı. Allah size ayetlerini bu şekilde açıklıyor ki, doğruya ve guzele yol bulasınız.

 

Dinin tek kaynagı Allahın kitabıdir ve dolayısıyla Kurandır.

Bu gercegi göz önunde bulundurarak baslamis bulunuyorum bu yazıyi yazmaya.Bunun aksi yönde mezhepler de veya hadisler de dinin kaynagıdir diyen kimse,tutarsızdir.Mezhep kuruculari ve hatta Paygamber dahil kendi istegi dogrultusunda dine ekleme yapamaz..Peygamber konusmustur elbette ki ama dine kendince hükum koyamaz..Soyledikleri dinin hükmu sayilamaz..

Din yalnizca Allahindir.

Bakin Hakka suresin de yuce Allah ne diyor

Hakka
44   eger bazi sozleri bizim laflarimiz diye ortaya surseydi
45 yemin olsun ondan sag elini koparirdik
46   sonra ondan can damarini mutlaka keserdik

veya

Araf
203
Onlara bir ayet getirmediğinde, “Onu da şuradan buradan derleseydin ya!” diye konuşurlar. De ki: “Ben sadece Rabbimden bana vahyedilene uyuyorum.

Eger kisaca peygamberin sünnetinden de bahsedeceksek,Peygamberin sünneti demek kurana uymak demektir.Giyim kusamla peygamberi taklit etmek, sunnet demek degildir..Peygamber sag eliyle su iciyordu demek, peygamber hurmayi boyle yiyiordu demek ve bu gibi uydurulmus seyleri insanliga din diye anlatmak, nasil bir yanilmadir,nasil bir körlüktur bilemiyorum.Yuzyillardir din diye insanlara bu ve benzeri seyleri  anlattilar..Hadislerin cok ama cok buyuk bir bölümü Buhari Hanbeli Muslim gibi insanlarca, peygamberin ölümunden 250 sene sonra toplanmis,derlenmis,buyuk kismi kuran ruhuna aykiri sozlerdir..

Ve özelliklede yine büyuk bir bölumu, siyasi ,sosyal, ekonomik, kulturel cikar ve bunlar gibi sebelerle uydurulmus olup islamin,kuranin ruhuna aykiri bu sozlerin din ismi adi altinda yasanmasi ve yasatilmasi ne yaman bir celiskidir.

Asil konumuza dönecek olursak,Ali imran 103 ayetinde ki allah in ipine yapisin tabiri dururken,insanlar bölunmek,bir seyler uydurup ona korkunc sekilde baglanmak,ayri ayri  yollar edinmek icin,o kadar cok didinmisler ki  ve bunda da malesef basarili olmuslardir..Keske bunca didinme,gercekte Kuran ne istiyor konusu uzerine gösterilmis olsaydi.Kaldi ki islam tarihinde ki bir cok parcalanmanin ana sebebi siyasi olaylar olmustur. Fakat bu siyasi ayriliklarin inancsal anlamda,düsüncede,pratikte degisime ugramis olmasida enteresandir..

Allah in ipene yapismak.O ipe sımsıkı sarılıp,o ipin size gosterecegi yoldan baska yol tutmamak.Nedir allah in ipi ?ip elbette ki ayette mecazen kullanilmistir. Ama biz bu ipin ne oldugunu yine kuran dan ogrenmekteyiz.

LOKMAN Suresi
22.
Kim, guzel davranarak tumuyle Allah’a yonelirse en sağlam bağa sarılmıştır.

Daha genis anlamiyla Allahin ipi kuran da ki emir ve yasaklardir.Baglanmak icin var olan tek sey Allahtir..Ve dolayisiyla Kurandir.En saglam bagdan kasit elbetteki Allah a varan guzergahtir. Yasaklariyla,emirleriyle,istekleriyle, sarp yokuslariyla Allah a varmak icin gidilecek olan bu yolun yol haritasida Kurandir.

Peki yuce yaratan ne istemis bizden?Kuran boyunca ayrilmamaya neden bu kadar cok dikkat cekmis.?Ali imran 103.ayetinde ki vurguya dikkat ediniz.

Firkalara bolunup parcalanmayin..Allahin uzerinizde ki nimetini hatirlayin.Birbirinizin dusmani idiniz Allah kalplerinizi uzlastirip kaynastirdi da onun nimeti sayesinde kardesler haline geldiniz..

Bu gun ayni dinden olan insanlarin,sirf mensubu olduklari mezhepler ugrana birbirleriyle ,zamaninda ve hatta bu gun dahi nasil savastiklarini ve birbirilerinin yanlis yolda olduklari dusuncesiyle, inancsal anlamda beraber duramadiklarini görursunuz. Allah in ayette ki nimeti ve getirisi(beraberlik,huzur) bir yana bu gun ki durum bir yana ..Dikkat edin aralarinda elbette ki daglar kadar fark var..Bu gun insanlar sen sünnisin sen alevisin sen siisin hanefisin safisin vs vs diye birbirilerine yabanci gozlerle bakiyorlar ,yetmiyor kötülüyorlar, o da yetmiyor öldurmeye kadar gidebiliyorlar bu anlamsiz kin ve nefret yüzunden. Seytan hic ama hic bos durmuyor..

Ulkemizde de maalesef benzeri olaylar yasandi ..78 maras olaylari bunun en carpici ornegidir..Gerci o olaylarda ki gaye her ne kadar siyasi bir kaynaktan gelip, karisiklik ,huzursuzluk cikararak bu karisikliktan yararlanmak istemiş olsa da ,bu olay pesi sira gelen yillara kin ve nefret tohumlari ekmistir..Yani ayet sanki diyor ki ,nimetimle sizi bir araya topladim ,tekrar dusmanlar haline gelmemeniz icin size bolunup parcalanmamayi emrediyorum..Parcalanirsaniz dusman olursunuz, dusman olursaniz yok olursunuz…ve Atesten bir cukurun kenarinda kendinizi bulursunuz;.Ayrilik hele ki inanc konusunda ki ayrilik hele ki siyasi sosyal ekonomik menfaatlarde isin icindeyse ,her zaman yikim getirir..Demis ki hep birlikte size isik tuttugum yoldan yol alin bana varmak icin.Demis ki eger inaniyorsaniz ve benlikleriniz icin birseyler gondermek istiyorsaniz ,hep beraber birlik icinde size haber verecegim daha dogrusu verdigim bu yoldan ayrilmadan ,sapmadan ,dosdogru yürüyün demis.

Peki ya bu gün durum nedir diye soracak olursak? Bu günun durumunu genel islam cografyasi dahil ve bizim ulkemizde ki durumada bakarak cok kolay anlayabiliriz.Inananlara muslumanlik yetmemis,ayetler bu derece ortadayken, uyarilar bu derece acikken, bolunmus durmus insanlarin cogu.O kadar doymamis ki bölunmeye ,bulundugu mezhep icinde dahi bir daha bolunmus..

Mezhepler,yani mensubu oldugu dinin ya da mensubu oldugu dinden ben bunu anliyorum diyerek,kendisine yeni bir yol yorum hatta yöntem secen; cogu zaman asiriya kacan,hatta inanilmazdir ayetler ortadayken ,mensubu oldugu dine kendince hükum ekleyen ,kendi aralarinda celiskili olan ogretilerdir.Ögreti demekte ne kadar dogru bilmiyorum ama biz bu yazi icersinde oyle diyelim.

Bazilari en masumane dusuncelerle kurulmus olabilirler ama,bu yapilarin bu gune getirisi , inanc bazinda ayriliktir.Abarttigimi dusunmeyin ,mezhep tarikat onderlerine ve  ogretilere kurandan daha cok sahip cikan insanlar var ..Yan yana namaza duaya durmayan insanlar var.. Birbiri aralarinda evlilik yapmayan insanlar var.. Ve inanamayacaksiniz ama bana Kuran dan delil getirme diyebilen insanlar da var maalesef..

Dort hak mezhep.Cok duymussunuzdur bu cumleyi.Mezheplerin olmasi gerektigini savunanlar dahil ,bilmiyorum hic düsundunuz mu ya da su soruyu sordunuz mu?

Neye gore hak? Kime gore hak? Bunun sana goresi bana goresi elbette ki olamaz..Daha kendi aralarinda dahi anlasamayan bu yapilarin  hak olmasi mümkun mü; bunu da düsunmek lazim mesela.Nedir bu dort hak mezhep sayalim. Hanbeli mezhebi,Hanefi mezhebi,Maliki mezhebi,Safi mezhebi.. Ve bu mezhepler icinde de onlarca ayri ayri mezhepcikler ,yollar ,tarikatlar ,mektepler vs var. Saymaya kalksak o kadar cok isim cikacak ki ortaya.Kaldi ki bunlar sunni ekolunun mezhep ve mezhepcikleri.

Bir de Sia taraftarlarinin fikih mezhepleri mevcut.Caferi fikhi,ismailyye fikhi,zeydiyye fikhi..

Yine bunlar da kendi iclerinde ayri ayri bir cok yol mektep goruslere ayrilmis durumdadirlar..

Ben kendi özgür dusuncem dogrultusunda ,islam in mezhepler ,yollar ,türlu türlu yorumlar olmadan anlasilmasi düsüncesindeyim..Mezhepler ayrilik getirir ,mezhepler karisiklik ve anlasmazlik geitirir.Kaldi ki mezheplerin getirdikleri ayrilik, baskalarinin ekmegine de yag surmektedir..

Örnegin bir mezhebe gore haram olan bir deniz urunu olan midye, baska bir mezhebe gore haram degildir.. Nasil hak mezhep simdi bunlar ?.

Hak olan bir seyde ne celiski ne de ayrilik olur..Hatta daha da ileri gidelim, bir mezhebe gore dinden cikanin hukmu  ölümdür.Gelin bu iki mezhebsel hükumlere , Kuran ne diyor bir bakalim.Deniz ürunu olan midye ornegi..

Nahl
14.
Ve O’dur ki, içinden taze bir et yemeniz ve kuşanacağınız bir sus çıkarmanız için denizi emrinize vermiştir.

Deniz ürunleriyle ilgil bir ayet.Siz bu ayette denizden cikan taze bir urunun haram olduguna dair bir isaret gorebiliyor musunuz?Kuranda haram kilinan seyler bellidir..

Bakara
173.
Allah size leşi, kanı, domuz etini, Allah’tan başkası adına kesileni haram kılmıştır. Ama zorda kalanın, sınırı aşmadan, şuna-buna haksızlık ve tecavuze gitmeden yemesinde kendisi için gunah yoktur. Allah çok affedici, çok merhametlidir.

Bir mezhebin dinden cikan öldürulur hükmu bir yana dursun Kuranda kuranla alay edenlere dahi fiziki bir yaptirimda bulunmak gibi bir hukum yoktur .Tam aksine, bu alayi yapanlar baska bir soze baska bir konuya gececekleri vakte kadar oradan ayrilinmasi onerilmektedir.

Kaldi ki  tek basina dahi ,dinde zorlama olmaz hükmunde ayet vardir.Ve hatta Peygambere sen o inanmayanlar uzerine bir despot degilsin ,baski yapamazsin diye vahy ediyor yuce Allah.Buna ragmen mezhep, Allah in hukmuymus gibi dinden cikanin cezasi olumdur diye fetva verebilmistir..Yazik.

Allah kuran da nelerin haram oldugunu bu kadar acik bir sekilde belirtmisken, daha bir cok gida mezhepler tarafindan haram gorulmus ve hükum olarak mensuplarina dayatilmistir.Sadece gida olarak degil;mezhepler dis protezi kullanmaktan tutun daha bir cok seyde haram hukmunu utanmadan sıkılmadan din hukmuymus gibi insanlara enjekte etmislerdir.

Bakin maide 87.ayette Yuce Allah ne diyor..

Maide
87.
Ey iman sahipleri! Allah’ın size helal kıldığı şeylerin temiz ve guzel olanlarını haramlaştırmayın; azıp sınırı aşmayın; Allah azıp sınırı aşanları sevmez.

Kuran oyle bir kitap ki ;herseye, helede bu gun ayrilik icinde olanlarin ayrilikta oldugu konular dahil ,her konuya mutlaka bir cevabi vardir..

Mezheplere rahmet diyenler bilmez ki mezhepler rahmet degil felakettir.. Dinlerini parca parca edenler tabirini kullanan kuran oyle bir tokat vuruyor ki aslinda, bakin kuran ne diyor parcalara ayrilanlara..

Enam
159.
Dinlerini parça parça edip hiziplere bolunenler var ya, senin onlarla hiçbir ilişiğin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Allah onlara yapıp ettiklerini haber verecektir.

Gaybi bilen Allah o zamana ve bu zamana oyle bir gönderme yapiyor ki mezhepciligi ve kendi mezhebini, mensup oldugu dine yamayan insanlar sadece bu ayeti oturup düsunseler keske.

Sadece objektif olarak düsunseler ne olurdu sanki..Ve herkes kendi mezhebiyle övunür,en dogru yol onlarin yoludur.Dikkat edin hep biz diye konusurlar bu sacma övünc icerisinde olanlar.Biz,bizden,bizim yolumuz,bizde,bizden mi ?

Acaba öyle mi? Bakin Kuran ne diyor?

Rum
32.
Onlardan ki, dinlerini parçalayıp hizipler/fırkalar haline geldiler. Her hizip kendi elindekiyle sevinip övunur.

Yüce Yaratıcı biz inananlara kuran da bir isim vermistir.Bizlere müslüman demistir. Allahin bize kuranda verdigi isim muslumandir,mumindir.

Nedir musluman?Allaha yonelip tum hisleriyle varligiyla ALLAH a teslim olan demektir.

Yuce Allah bize kuranda musluman ismini vermisken,ben,biz,siz hangi hadle ve hangi curetle Allahin bana verdigi bu ismin yanina baska bir isim eklerim bunu sorgulamak lazim.. Allah in seni adlandirdigi ismin yanina hatta ustune,baska bir etiket koymanin vebali düsünulmelidir..

Hac
78.
Allah sizi, onceden de şu Kitap’ta da “Muslumanlar/Allah’a teslim olanlar” diye adlandırdı ki, resul sizin uzerinize bir tanık olsun, siz de insanlar uzerine tanıklar olasınız

Etikete hic ama hic gerek yok,etiketler cogaldikca bize getirisinin ne oldugu konusuna yukarida degimistik..Her sey bir yana,mezhepleri dahi dinin kaynagi olarak gören insanlar var..Mezhebim ne der,ben bir mezhebime tarikatima danisayim, mezhebim buna izin veriyor mu derecesine gelmis bir inanc sirk barindirir..

Ve Allah kuran boyunca sirk in ne kadar buyuk bir gunah oldugunu defalarca dile getirmistir.

Ve isin bir kotu yani da  bu mezhepler altinda olusan tarikatlar mevcuttur ki onlarda ki durum da cok vahimdir.Tarikat liderinin ayagini etegini open,o liderinin agzindan cikan her kelimeyi kutsal sayan ,o kelimeyi kurandan saymaya varabilicek derecede sirk ornekleriyle doludur belli tarikat yollari.Ayrilik varsa sömuru vardir.

Sömuru varsa felaket vardir,sirk vardir,yanlis vardir,koyun olmak vardir ve haliyle suru olmak,

Sonuc olarak aklima su soru geliyor.Peygamber mizin bir mezhebi var miydi?

Elbette ki yoktu.Ne sahabenin,ne 4 halifenin hic birinin bir mezhebi yoktu.Ve onlar hic bir mezhebe

tabi olmadan bu dini yasadilar.

Onlar bu dinin yanina hicbir isim koymadilar.Etikete ihtiyac duymadan yalnizca vahy ile ilgili olup yalnizca kuran i rehber aldilar.Bu gercegi bilmek pek de zor bir sey olmasa gerek..Düsunun sadece düsunun..Belli yapilarin sizi sömurmesine izin vermeyin..islam i yasamak istiyorsaniz Kurandan baska bir yol edinmeyin .

Parcalanmayin.

Parcalara aldanmayin..

Son olarak bir ayete daha dikkatinizi cekmek istiyor ve bu ayet uzerine dusunmenizi diliyorum..

Enam
50.
Onlara şunu soyle: “Ben size Allah’ın hazineleri yanımdadır demiyorum. Gaybı da bilmem ben! Size ben bir meleğim de demiyorum. Yalnız bana vahyedilene uyarım ben!” Sor onlara: “Körle gören bir olur mu? Hâlâ duşunmuyor musunuz?”

Selam ve dua ile..

16  04  2015

Devamını oku: http://gorensoyleyen2.webnode.com.tr/news/parcalanmayin-parcalara-aldanmayin/


About the Author
Author

gorensoyleyen1

Leave a reply

Name (required)

Website