Adalet ve Eşitlik

Selamun aleyküm. Bence toplumda yanlış anlaşılan konulardan bir tanesi de adalet ve eşitliktir. Çoğu kişiler adalet ve eşitliği tamamen birbirine denk zannediyorlar. Halbuki ayetleri incelediğimizde bunun bazen böyle olmadığı görülüyor. Eğer ki bir ayet üzerinde düşünürsek:


Ey iman edenler, adil şahidler olarak, Allah için, hakkı ayakta tutun. Bir topluluğa olan kininiz, sizi adaletten alıkoymasın. Adalet yapın. O, takvaya daha yakındır. Allah`tan korkup-sakının. Şüphesiz Allah, yapmakta olduklarınızdan haberi olandır(Maide 8).

Burda Allah, eşitlikle değil adaletle hükmetmeyi yani hakkı, doğruyu söylemeleri gerektiğini vurguluyor.

Bir başka ayette ise:

Çocuklarınız konusunda Allah, erkeğe iki dişinin hissesi kadar tavsiye eder(Nisa 11).

Burda da eşitlik göremiyoruz. Çünkü burdaki erkek ve dişilerin hayattaki görev alanları farklı olduğu için Allah burda Adaletle kanun koyuyor. Burda erkek kadından daha üstündür ibaresi çıkarılmamalıdır.

Eşitlikle ilgili herhangi bir ayeti düşünürsek:

İffetli kadınlara (zina suçu) atan, sonra dört şahid getirmeyenlere de seksen değnek vurun ve onların şahidliklerini ebedi olarak kabul etmeyin. Onlar fasık olanlardır. (Nur 4).

Bu ayette kadın erkek eşitliği söz konusudur. Örnekleri çoğaltmak mümkündür. Bize düşen görev eşitlik ve adalet kavramlarını iyi bilmemiz ve buna göre hareketlerimizi düzenlememizdir.

Allah, yanlışlarımızı affetsin…

Yazar : Gökhan ÖNKOL

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website