Cuma Namazı Kimlere Farz?

Ne kadardır bu böyle bilmiyorum ama çok uzun süredir Cuma namazlarının sadece erkeklere farz olduğu lafları dolaşmıştır müslümanlar arasında. Hatta cuma namazı kıldığımı öğrenen bazı erkeklerin “ama kadınlara değil, erkeklere farz” deyip ben karşı çıktığım halde sözünde ısrar eden kişilerce karşılaştım.


Oysa durum bilinin aksine öyle değildir. Sürekli olarak, azımsanmıyacak kadar çok olan egoist erkekler, megolamanyalarını tatmin etmek adına kadınları geri planda tutup, eğitilmiş bir hayvan edası ile yönetmek için uydurmadığı hadis, yapmadığı baskı kalmamıştır. Kısacası kadını evden dışarı çıkarmamak için elinden geleni yapmıştır. Cuma namazı gibi mübarek bir olayı bile çarptırmaktan çekinmemişlerdir.

Kısaca sonuca gelir isek; Cuma suresi 9. ayette de yazdığı gibi, cuma namazı sadece erkeklere ya da kadınlara değil tüm iman eden müslümanlara farzdır.

“Ey âmenû olanlar (ölmeden önce Allah`a ulaşmayı dileyenler)! Cuma günü namaza nida olunduğu zaman (çağrıldığınız zaman) hemen Allah`ın zikrine koşun ve alışverişi bırakın. İşte bu, sizin için daha hayırlıdır, keşke bilseniz. (Cuma 9)”

Bayram namazları konusunda da aynı tavrı görebilirsiniz. Hatta bayram günleri kadınların değil namaz kılması, camiye girmesi bile günah diyenler var. (Yakın arkadaşlarımdan biri gitmiş hocaya sormuş bu konuyu bana dediğine göre günah demiş) Bir müslümanın camiye gitmesini hele de namaz için gitmesini engellemek zulumdur. Bu zulmun gayrimüslim devletlerde camilere kilit vurulup namaz kılınmasını engelleyenlerin zulmunden hiçbir farkı yoktur. Sadece uygulanan kesim başka. Kadınlar!

Bu durum bize yine hadislerin ya da kulaktan dolma hacı hoca bilgilerinin değil sadece Kur`an-ı Kerim`in kaynak ve rehber olarak kabul görmesi gerekildiğini göstermektedir.

Selametle…

Yazar : Ayça Mutlucan

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website