SİNEĞİ TAKLİT EDEN UZAY TEKNOLOJİSİ

Bilimadamları, sinek gözlerindeki bal peteğine benzer yapıların, özellikle eğik gelen açılardaki ışığı çok daha iyi algıladıklarını fark etmişler.


Sadece sineklerin gözlerindeki bu özelliği keşfetmeleri sayesinde, uzaydaki uydu cihazlarında enerji üretmek için kullanılan güneş panellerinden çok daha fazla ışık ve dolayısıyla ısı elde etme imkanı sağlamışlardır. Çünkü güneş panellerinde en çok verim, paneller ısı ve ışık dalgalarını hiç yansıtmadığında alınabilmektedir.

Ayrıca, incelemelere devam eden bilimadamları, sineğin korneasında yeni bir anti-reflektör maddenin varlığını da keşfetmişlerdir. Işığın yansımasını engelleyen bu madde, güneş panelleri için çok uygun yapıya sahiptir ve üstelik bu panelleri sürekli olarak güneşe doğru çevirmeye yarayan pahalı ekipmanların da gerekliliğini ortadan kaldırmıştır. *1

Uzay teknolojisi bu tasarımı yeni yeni keşfedip kopyalarken, sinek bu özelliğe milyonlarca yıldır sahiptir. Bu benzersiz tasarım, sineğin ne derece üstün bir yaratılış örneği olduğunu gösterir.

Bu tip örnekler, sadece aklını kullanabilen ve yaratılan her varlığın Allah`ın kontrolünde olduğunu anlayabilen insanlar için geçerlidir.

*1- http: //www. rdg. ac. uk/Biomim/00parker. htm
Parker, A. R. , Light- reflection strategies, American Scientist (1999a) 87 (3), 248-255.

Yazar : H. Gökhan Canbey

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website