Uzunca bir süredir tartışmaları devam eden bir konu; kıyamet, 2012 senesi, mayalar, Marduk gezegeni. Hakkında filmler çekildi, kitaplar yazıldı, tv programları, şovlar düzenlendi ve görünene göre içinde bulunduğumuz 2012 senesinde bu tartışmalar daha da artarak devam edecek.
Ancak anlayamıyorum. İnsanlar için ne de önemli kıyametin ne zaman kopacağı. İster 2012’de kopsun kıyamet, ister 2512’de. Bizim için değişen ne? Bizim ömrümüz belli. İnsanlar ömürleri içinde kıyamet kabusunu yaşamaktan mı korkuyorlar yoksa kıyamet kelimesi ölümü hatırlattığı için mi kabus yaşıyorlar? Ne de güzel halbuki ölümü hiç düşünmeden yaşamak. Dünyanın güzelliklerine kaptırıp gitmek. Sanırım düşünce bu. Kısa günün karı tüm yaşananlar. Ne kadar uzun o kadar iyi.
Oysa biraz düşününce ister inanan ister inanmayan olsun kıyametin ne zaman koptuğunun hiç bir önemi olmadığını görmesi gerek insanın. Ölümün gerçekliği gün gibi ortadayken, geçmişin kudretli hükümdarlarının, köklü medeniyetlerinin hepsi toprak olup can vermişken ne önemi var dünyanın sahibi rolünü oynamanın.
Kendi sözlerimiz de bizi yanlış yönlendirmiyor mu aslında bu konuda? Hiç ölmeyecekmiş gibi dünyayı, yarın ölecekmiş gibi ahireti düşün diyen atalarımız ve bu sözü şiar kabul eden toplumun büyük kesimi yarın ölecekmiş kısmını kesip atıp neden sadece hiç ölmeyecekmiş kısmına takılıyor? Hem de her an ölme ihtimalimiz varken ve hiç ölmeme ihtimal dışı iken.
Kasas suresi 77. ayette şöyle söylüyor.
“Allah’ın sana verdikleri içinde ahiret yurtdunu ara, dünyadan da nasibini unutma.”
2012’de kıyamet kopsun veya kopmasın eninde sonunda kıyamet kopacak. Bu bir gerçek ölüm de bir gerçek. O zaman yapacak tek şey var. Sınırlı hayatımızın bir sınav olduğu bilincine varmak ve ölüm gerçeğine hazırlanmak.
Bu konuda ilahiyatçi yazar Emre Dorman’ın “İnsanlar Uyurlar, Ölünce Uyanırlar” kitabını herkesin okumasını tavsiye ediyorum (http://www.emredorman.com/?page_id=205) ve kitabın arka kapağındaki bir sözü ile bitirmek istiyorum: “Kaçınılmaz olan ölüm ile yüzleşmeden önce, yüzleşin kendinizle.”