Neden Düşünebiliyorum?

Bazen bir insan olarak neden düşünebilen bir varlık olduğumu düşünüyorum. Bence insanın neden düşünebildiğini düşünmesi gerekli. Örneğin neden bir konu hakkında yorum yapma ihtiyacı duyarız, neden iyi ve kötü olarak nitelendirdiğimiz olgular var, neden diğer yaratılmışlar gibi hiç bir şeyi sorgulamadan, iyi ve kötü gibi ahlaki kavramlar olmadan yaşamıyoruz. Bu nedenleri daha da uzatabiliriz. Dünyada ki hiçbir varlıkta bulunmayan bu en büyük ve temel farklılıkların arkasında büyük bir güç olmalı değil mi?

Bence bu kadar yaratılmış tür varken insana verilen bu kendi ve başkası hakkında yorum yapabilme ve düşünebilme, çeşitli ahlaki kavramlar oluşturup o doğrultuda hareket etme yetisi, yaratıcının varlığının en büyük delilidir. Kuran’daki insanı düşünmeye yönelten yüzlerce ayet aslında insanı herşeyden önce bu dünyada neden varolduğunu sorgulamaya yöneltir. Bence insan önce bu sorunun cevabını bulmalı ”neden düşünebiliyorum?”
Hayatın hızlı akışı içinde bir an için durup, herşeyin bir gün yok olacağını düşünmeli, tüm canlıların, gezegenlerin, yıldızların, evrenin… Eğer herşey tesadüfen oluştuysa ki bence değil bu tesadüfler bir araya gelip, bunların tesadüfen olamayacağını sorgulayan bir insanı oluşturmamalı…

Eğer düşünebiliyorsan bu tesadüf olamaz…


About the Author
Author

m_kiziroglu

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website