Herşey Hazırdı

“İnsan Kendini Yeterli Görür de Azar”

Bugün insanoğlu elindeki cep telefonundan internete canlı yayın yapılabiliyorsa bunu kendi yeterliliği zannediyor. Oysa bakmıyor ki kızılötesi ışık ve radyo dalgaları var edilmeseydi bu mümkün olmayacaktı. Araştırıp bulduğunda der ki radyo dalgaları o patladı, şu çatladı, enerji açığa çıkınca şöyle oldu böyle oldu da madde ve ışık oluştu. Bu görünmez ışıkları da, şu dalga boyunu da, radyo dalgaları olduğunu da piksel piksel ben buldum! Ama ne var ki adı üstünde bulmuştur işte, kendisi var etmemiştir. Âdemin her keşfi, her üst bilginin bir alt keşfini keşfetmekten öte değil ki!

Bugün insanoğlu elindeki cep telefonundan internete canlı yayın yapılabiliyorsa, bunun için gerekli olan ve dolayısıyla var olan maddelerden ilk hatırımıza gelenlere bakalım. Demir ve diğer bazı iletken metaller var telefonun içinde ve bunların hiçbirini insan yapmadı, yer altında vardılar, keşfedip çıkarttı. Plastik ve diğer bazı elastik maddeler var içinde ve bunların hiçbirini insan yapmadı, petroldeydi, keşfedip çıkarttı. Telefonun çalışması için gerekli olan ışık dalga boyları doğada vardı. Rakamlar ve matematik, dinamik, statik ve fizik, motor, sanayi, uydu, yerçekimi vesaire vesaire… Bugüne kadar yapılan keşifler olmasaydı telefon bu hale gelemezdi. İnsan elbette bir araya getirdi bunları. Kare gördü kare yuvasına, üçgen gördü üçgen yuvasına, daire gördü daire yuvasına yerleştirdi.  Ama geometrik şekillerin de yuvalarının da hepsi hazırdı.

Bugün insanoğlu elindeki cep telefonundan internete canlı yayın yapılabiliyorsa ve bundan dolayı kendini kendine yeterli görüyorsa yanılıyor. Elbette bilimi asla küçümsemiyor ve her ne sebeple olursa olsun bilimden uzaklaşmayı insanın ilk önce kendisine ihaneti olduğunu düşünüyorum. Ama insan tabiatın kanunları gibi, kalbini de hazır buldu, akan kanını da, nefes alışını da, karaciğerinin enzimlerinin işlevlerini de, yiyeceği buğdayı, gülün kokusunu ve lezzetli koyunları da… İnsanın hazır bulmadığı ne var ki! Herşey hazırdı. Diyeceksiniz ki insan kendi aklı sayesinde bunları icat etti. Ama farkında mısınız ki insan, aklını da hazır buldu. Lakin kimisi kullanmayı bildi, kimisi zanna tabi oldu.

kalemzade.net

twitter: @kalemzade


About the Author
Author

Kalemzade Kamil

Comments (4)
Leave a reply

Name (required)

Website