Magazin Programları ve Dedikodu

Güzel bir pazar sabahındayız… Hafta içinin bütün o yorgunluğu üstümüzden biraz olsun gitmiş, biraz da geç kalkmışız ve kahvaltımızı yapıyoruz. Bu arada televizyonun magazin programı da açık, gece Bebek ve Nişantaşı’nda yakalanan ünlüler ve onların kimlerle birlikte olduğu, kimin kimi aldattığı dedikoduları dinliyoruz.

Evet, aslında bu olay her hafta sonu hatta her gün gazeteleri okuduğumuzda karşımıza çıkan bir şey. Gülüyoruz, kimi ünlüyle dalga geçiyoruz, kimisi geçen şununla birlikteydi diyoruz. Peki bütün bunların yüzde yüz doğru olduğundan emin miyiz? Ve yaptığımız şeyin başkaları hakkında yalan söz söyleme, zina iftirası atma ve kötü zanda bulunma olmadığını nerden biliyoruz? Ya o insanların kimi gerçekten dürüst ve namusluysa ve magazincilerin söylediği gibi kötü bir iş yapmadıysa? O zaman günah işlemiş olmaz mıyız?

Ey iman edenler! Zandan çok sakının! Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Sini casuslar gibi ayıp aramayın! Gıybet ederek biriniz ötekini arkasından çekiştirmesin!
Hucurat 49/12

O bir şeyden habersiz iffetli mümin kadınlara iftira atanlar, dünyada da ahrette de lanete çarptırılmışlardır. Büyük bir azap vardır onlar için
Nur 24/23

Yukarıdaki ayetlere bakarsak evet, günah işlemiş oluruz. Dedikodu, başkalarına yapmadığı halde zina iftirasında bulunma, başkaları hakkında kötü zan ve yalan söz; her gün gazete ve televizyonların magazin gündemlerinde meşrulaştırılıyor ve biz de fark etmeden insanlar hakkına benzer şeyler söyleyip onlar gibi günah işliyoruz. Ayrıca bütün bu kötü şeyleri ve içkili eğlence alemlerini evde televizyonlarımız sayesinde çocuklarımızın görmesine de sebep oluyoruz. Peki ne yapmalıyız? Ayet buna en iyi cevabı veriyor:

Şunların hiçbirine uyma: yemin edip duran, aşağılık, kötüleyip duran, söz götürüp getiren, hayrı engelleyip sürdüren, saldırgan, olabildiğince günahkar, kaba, sonra da kötülükle damgalı.
Kalem 68/10-13

Evet, ayetin de bahsettiği gibi; insanlara zina iftirasından, aslını bilmediğimiz dedikodulardan, yalan sözlerden kaçınmalı ve günahlarımız için çokça tövbe etmeliyiz. Bu tip iftira ve dedikodulara maruz kalmamak için ise Allah’a çokça dua etmeliyiz.


About the Author
Author

Temel

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website