Asr Suresi’nin Hikmetini Kavramak

Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla…
1 Yemin olsun zamana
2 İnsan, gerçekten tam bir hüsran içindedir!
3 İnanıp hayra ve barışa yönelik işler yapanlar, birbirlerine hakkı önerenler, birbirlerine sabrı önerenler müstesnadır.
Asr Suresi

Kısacık bir sure… Sadece üç ayet. Ama o kadar çok şey anlatıyor ki. İnsanın yaşadıkça kaybettiğini, kaybedenlerden olmaması için neler yapması gerektiğini söylüyor.

Zamana yemin ederek başlıyor sure. Okuyanların dikkati zamana çekiliyor. Sonra insan hüsran, kayıp içerisindedir deniyor. Yani zaman geçtikçe insan kaybediyor. Neden? Biraz durup düşünmek lazım. Aslında öyle anlam dolu ki, iyice durup düşünmek lazım. Yaşadıkça kaybediyoruz, kazanmıyoruz. Çünkü gerektiği gibi yaşamıyoruz. Dünyaya kapılıyoruz, dünya nimetlerine, dünya hırslarına… Bizler daha çok yaşadıkça, daha fazla zamanı boş işlerle geçiriyoruz, gereksiz şeylere daha fazla kafa yoruyoruz, dünyevi hevesler için daha çok vakit harcıyoruz, dünya için daha çok plan ve yatırım yapıyoruz. İşte bu sırada da kaybediyoruz. Çünkü bu sırada Allah’tan daha da uzaklaşıyoruz, dünya nimetleri bizleri daha güçlü esir ediyor. Allah yolunda harcamamız gereken vakit ve enerjiyi başka şeylerle heba ediyoruz. Daha az trafiğe takılmak, havaleyi daha ucuza getirmek, patronu memnun etmenin yollarını aramak, indirimdeki bir ürünü kaçırmamak, eşimizi sevindirmek, sevdiğimiz bir diziyi kaçırmamak ve benzeri kaygılar birçok zaman bizleri Allah için daha fazla huşu içinde namaz kılmaktan, Allah yolunda mücadele etmekten, Kuran’ın bir ayeti üzerine kafa yormaktan daha çok düşündürüyorsa gerçekten kaybedenlerdeniz demektir.

Peki kaybedenlerden olmak zorunda mıyız? Değiliz elbette. 3. ayet istisnalardan bahsederken kaybetmemenin reçetesini sunuyor. Bunun için önce inanmak, sonra Kuran’da belirtilen iyi ve güzel işleri yapmak gerekiyor. Örneğin daha çok para veya daha çok güç değil, hayır ve barış getirecek eylemleri tercih etmek gerekir. Dahası, Allah yolunu herkese tavsiye etmek, herkesi Allah yoluna yöneltmeye gayret etmek gerekir. Oysa ne yazık ki birçok Müslüman, din kardeşlerine doğru yolu tavsiye etmenin bir ibadet, bir görev olduğunu bilmiyor. Dindar aileler bile çocuklarının dini yaşamasını isterken etrafına dinle ilgili tavsiyede bulunmasını hoş karşılamayabiliyor. Hâlbuki iyi bir Müslüman çevresindekileri de Allah’ın dinine, zorluklara karşı sabırla mücadele etmeye, isyana yaklaşılan anlarda zorlukların üstesinden gelmek için Allah’a yönelmeye teşvik etmelidir. İşte ancak bu kişiler yaşadıkça kaybedenler değil de kazananlar olurlar.

Allah hepimizi Asr suresinin hikmetini kavrayan, Asr suresine göre yaşayan kullarından eylesin.


About the Author
Author

Comments (3)
Leave a reply

Name (required)

Website