Ölen Kocanın Ardından Evlenilemez mi?

Ölen Kocanın Ardından Evlenilemez mi?

“İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi başlarına (EVLENMEDEN) 4 AY 10 GÜN (vefat iddeti) beklerler. Süreleri bitince artık kendileri için meşru olanı yapmalarında (EVLENMELERİNDE) size bir günah yoktur. Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Bakara Suresi, 234. Ayet)

“(İddet bekleyen) Kadınlara kendileriyle evlenmek istediğinizi üstü kapalı olarak anlatmanızda veya bu isteğinizi içinizde saklamanızda sizin için bir günah yoktur. Allah, onlara bu niyeti söyleyeceğinizi bilmektedir. Meşru sözler söylemeniz dışında sakın onlarla gizliden gizliye buluşma yönünde sözleşmeyin. Bekleme müddeti bitinceye kadar da nikâh yapmaya kalkışmayın. Şunu da bilin ki, Allah içinizden geçeni hakkıyla bilir. Onun için Allah’a karşı gelmekten sakının ve yine şunu da bilin ki Allah gerçekten çok bağışlayandır, halîmdir. (Hemen cezalandırmaz, mühlet verir.)” (Bakara Suresi, 235. Ayet)

Kocası vefat etmiş bir kadının , ayette açık bir şekilde açıklandığı gibi yeniden evlenebilmesi için 4 ay 10 gün beklemesi gerekiyor. Eşi vefat eden bazı kadınlar bu ayeti yanlış anlayıp veya başkalarının yanlış yönlerdirmeleriyle veya bu konu hakkında Kuran’a uygun olmayan hadislere uymaya çalışıp eşi vefat edince kendini o süre boyunca eve kapattığı ve hiçbir yere gitmediği toplumumuzda görülmektedir . İnsanın kendini eve kapatması, kimseyle görüşmemesi, konuşmaması gibi davranışların psikolojik açıdan insana sağlığına da zarar verebiliceği unutulmamalıdır.

Burada beklemekten kasıt ; olur da kadının vefat eden eşinden çocuğu olmuşsa ve annenin bundan haberi yoksa bu süre zarfında karnının belli olmasıyla birlikte bundan haberi olması içindir; süre dolmadan evlendiğinde ve bir müddet sonra hamile olduğunu öğrendiğinde çocuğun kimden olduğuyla alakalı soru işaretlerinin oluşmasını bu ayet ortadan kaldırmaktadır.


About the Author
Author

Kuraniyasamak

Leave a reply

Name (required)

Website