Rad Suresi 17. Ayet Üzerine

Rad Suresi 17. Ayet Üzerine

“Gökten su indirdi. Dereler kendi ölçüsünce çağlayıp aktı. Akıntı, üste çıkan köpüğü taşıyıp götürür. Buna benzer bir köpük de değerli maden elde etmek için veya faydalanmak için ateşte eritilen madenlerin üzerinde de oluşur. İşte Allah hakk ve batıla böyle örnek verir. Köpük yok olup gider. İnsana fayda veren şey ise kalıcı olur. İşte Allah böyle örnek verir.”

Rad Suresi 17. Ayet

-“Gökten su indirdi. Dereler kendi ölçüsünce çağlayıp aktı.”

Gökten indirilen suyu vahiy olarak düşünebiliriz. Allah’ın gönderdiği suyla her dere kendi ölçüsünce taşıp akıyor, tıpkı gelen vahiyle her bireyin kendi kapasitesince dolup hikmetlenmesi gibi.

-“Akıntı, üste çıkan köpüğü taşıyıp götürür.”

Üste çıkan köpük ise vahiyle tanıştıktan sonra fark etmeye başladığımız, bize görünür kılınan zayıf ve kötü yanlarımızla bağdaşabilir. Vahiyle dolan benlikte meydana gelen akıntı bu köpüğü bizden alıp götürür.

-“Buna benzer bir köpük de değerli maden elde etmek için veya faydalanmak için ateşte eritilen madenlerin üzerinde de oluşur.”

Ayetin devamında gelen diğer bir örnek köpük ve insanın zayıflığı/kötülüğü arasında kurduğumuz benzetmeyi destekliyor.

Ateşi insanın maruz kaldığı imtihanlar olarak düşünebiliriz. Ateşe maruz kalan maden değerli hale gelirken yine köpük oluşuyor ve değerli maden ile köpük birbirinden ayrılıyor.

Tıpkı imtihanlar karşısında duruşunu koruyup güçlenen insanların zayıf yanlarından kurtulması gibi.

-“İşte Allah hakk ve batıla böyle örnek verir. Köpük yok olup gider. İnsana fayda veren şey ise kalıcı olur. İşte Allah böyle örnek verir.”

Yazar: eczacimerve


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website