İslam ve Eğitim

Selamun aleyküm. Bugünkü eğitim sistemimizin durumu, sizlerin de bildiği gibi içler acısı. Öğrencilere anlatılan dersler(Fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, felsefe vb. ) sadece bilimsel unsurlar içermekte ve bu anlatılan konuların içeriğinin Allah`a dayandırılmaması söz konusudur.

Örneğin, insan vücudunu ele alırsak; elimiz, kolumuz, ayaklarımız, başımız, gözlerimiz vb. organlarımız bir düzen içinde yaratılmıştır ve bu organların işlevlerini yerine getirmesi ancak bu organları Yaratan`a bağlıdır gibi basit bir örnek verirsek böyle bir örnek eğitim kurumlarında verilmemektedir. Bu eğitim kurumlarında sadece insanın organlarının örneğin ayakların bir yapısının olduğu bunlarla gezildiği, koşulduğu ve kırılması sonucu bu faaliyetleri gerçekleştirmenin mümkün olmadığı anlatılır.

Böyle Allah a dayandırılmayan bir eğitimin insanda da Allah bilincinin olmamasını sağlayacaktır. Allah hakkında bilgisi olsa da Allah`ı gereği gibi yeterince kavrayamayacaktır.

Ve bu eğitimden sonra mezun olan öğrenciler hırsızlığın, içkinin, kumarın, zinanın, iftiranın, alay etmenin vb. kötü şeyler olduğunu bilmeyecek ve buna bağlı olarak toplumda böyle öğrencilerin çoğalmasıyla huzur, güven, saygı, sevgi, hoşgörü vb. gibi davranışlar kaybolmaya başlayacaktır.

Halbuki verilen eğitimde her dersin örneğin tarih dersi anlatılırken islam tarihi, felsefe anlatılırken islam felsefesi, coğrafya anlatılırken Allah ın yaratmadaki düzeni gibi derslerin Allah a dayandırılarak anlatılması hem o öğrencide islama karşı sıcaklık, Allahı tanıma isteği, neden bu dünyaya geldiği, bu dünyaya geliş amacı vb gibi şeylerde bilgi sahibi olacak ve buna dayanarak öğrencilerin kuranı tanıma ve onu hayata yansıtma eylemi gerçekleşecektir.

Yaratana sonsuz hamdlar olsun…

Yazar : Gökhan ÖNKOL

 


About the Author
Author

Dini Yazilar

Leave a reply

Name (required)

Website