Kûn Fe Yekûn (Ol Der ve Olur)

Kûn Fe Yekûn (Ol Der ve Olur)

Bir şeyi dilediği zaman, ona sadece “Ol” diye emreder ve o da hemen oluverir.

YASİN 82

Allah’ın gücünü ve kudretini böylesine basit bir ifadeyle ruhlarımıza duyuran bu ayetin, söyleminin azlığına rağmen neticelerinin büyüklüğü karşısında, başlar eğilir ve hiçliğimizin ahvalini anlatmak için secdeler yetersiz kalır. Öyle derinden hissederiz ki yaratılmışlığımızı, içimizi titretir Yaratıcı’nın bizim sınırlı kelimelerimize sığmayan büyüklüğü. Zira yaşantımız boyunca elde etmeye çalıştığımız hiçbir şeye, ayetin ifadesiyle “ol” dediğimizde yani parmak şıklatır kolaylığında sahip olamamışızdır. Ve hatta çok gayret sarfederek manasındaki “dişi tırnağa takmak”, ömrümüzde hiç değilse bir kez kullandığımız insani bir lafızdır.

Evet Allah’ın akıllara sığmaz kudretidir, varlık alanında değilken “ol” emriyle varlık sahasında salınan insan. Gök kapılarını açıp nehir gibi suları akıtan, yerküreye verdiği birkaç saniyelik bir emirle dünyevi tüm çabaları bir anda yerle bir ve yok eden muazzam kuvvetin adıdır Allah.

Defalarca büyütülebilecek, bizde hayranlık ve korku uyandıran bu tablo karşısında, “ol” ile “öl” arasında sırat-ı müstakimde olabilmek duasıyla…


About the Author
Author

Leave a reply

Name (required)

Website