İstanbul Sokaklarının Bugünlerde Anlattıkları…

İstanbul sokakları ne yazık ki artık Suriyeli mültecilerden geçilmiyor. Neredeyse her köşe başında bir veya bir kaç kişi aç, evsiz, barksız biçimde kıvrılmış bu soğuk günlerin geçmesini ve kendilerine bir yardım elinin uzanmasını bekliyor. Allah yardımcıları olsun.

Bir müslüman olarak bu insanları gördükçe içim parçalanıyor ama öbür taraftan da “bu kadar insana ben ne yapabilirm ki” diye kendimi avutuyordum. Fakat iyi bir müslüman tavrının bu olmadığını bu sabah bir ayeti okurken fark ettim.

Beled suresi 12:
O sarp yokuşun ne olduğunu sana bildiren nedir?

diye sormakta ve cevap olarak da “Köle azad etmek veya açlık gününde yakını olan bir yetimi ya da hiç bir şeyi olmayan yoksulu doyurmaktır…” diyor.

Bu surede bahsedilen sarp yokuşu tırmanmanın yolu çaresiz, yoksul ve muhtaç insanlara yardım etmekten geçmektedir. Kuran bu yardımı yaparken inanç, millet ve ırk ayrımı yapmamaktadır zira ihtiyaçlı olan insanlara yardım etmek hiç bir önkoşula tabi olmadan her müslümanın borcudur. Dünyaya gelen her insan kendisine verilen nimetlerin hesabını tek tek vereceğine göre etrafımızdaki muhtaç insanlara din, millet, ırk ve cinsiyet ayrımı yapmadan yardım elini uzatmayız. Tek kriterimiz içinde oldukları yoksulluk ve muhtaçlık olmalıdır. Aslında hatırlamamız gereken şey şu olmalıdır; Allah tarafından bize“emanet” olarak verilen mal ve mülkün gerçek sahibi zaten biz değiliz. Malın gerçek sahibi olan Allah bizden bize ödünç olarak verdiği nimetleri ne şekilde harcamamız gerektiğini Kuran’da söylemektedir. Biz de emanete hıyanet etmeyip bize verilen nimetleri gerektiği gibi harcamalı ve Allah yolunda mümkün olduğunca çok infak etmek için yarışmalıyız. Ancak bu yolla malın yükünden kurtulur ve hesap günü bu konuda zorluk çekmeyiz.

Allah’a ibadet edin. O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın. Ana-babaya, akrabaya, yetim ve öksüzlere, çaresizlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yanınızdaki arkadaşa, yolda kalmışa, size bağımlı olanlara iyi ve güzel davranın. Allah, kasılıp böbürlenen şımarıkları sevmez.
4 – Nisa Suresi – 36

 

Feryal


About the Author
Author

Feryal

Comments (4)
Leave a reply

Name (required)

Website