Allah’ın Sınırlarını Gözeterek Deniz Keyfi…

Allah’ın Sınırlarını Gözeterek Deniz Keyfi…

Sosyal çevrenin, toplum içinde zaman içinde üretilen baskın fikirlerin üzerimizdeki etkisini yok saymak imkansız. Hepimiz zaman zaman son derece saçma ve anlamsız da olsa sosyal değerlere, öğretilegeldiğimiz normlara uymak zorunda hissediyoruz kendimizi. Daha acısı bazen bunlar Allah’ın değerleri ile çatışıyor ve kimimiz halen sosyal değerleri reddetmekte zorlanıyor.

Yaz sezonunu geride bırakıyorken, aklımdaki örnek hanımlar için sosyal bir dayatma olan mayo/bikini ile denize girme meselesi. Bu öylesine yerleşmiş ki hiç kimse bir an olsun üzerine düşünmüyor bile. Sanki insanoğlu var olduğundan beri bikini varmış da deniz kenarındakiler hep bu kıyafeti tercih ederlermiş gibi. Halbuki anneannelerinize sorun hem de denize girenlerine, nasıl bir kıyafet tercih ediyorlarmış denize girerken. Yok yok öyle elbise ile girenlerden falan bahsetmiyorum gerçekten deniz kenarına tatil için gidip denize girenlere sorun. Ben anneanneme sordum, kendi diktirdikleri, altı şort gibi uzun, üstü bir bluz kadar kapalı mayoları giyiyorlarmış.

Zaten günümüz insanı da bir an durup düşünse, şöyle plajda etrafına bir baksa durumun garipliğini anlayacak, bu kıyafetin normal şartlarda insan içinde giyilmesi mümkün olmayan bir şey olduğunu görecek. Bir çoğumuzun iç çamaşırı takımlarından bile daha açık olan bu kıyafetle dışarı çıkmayı, bu kıyafetlerle insan içinde oturup konuşup, yemeyi, içmeyi normal sayacağını sanmıyorum.

Ama biliyorum hiç durup düşünmeyince normal gibi geliyor insana çünkü ne de olsa normal aslında “çok kişinin yaptığı” demek değil mi bizler için. İyi de herkes yapınca bir şey doğru olmaz. Müminler olarak bizler yaptığımız her hareketi Allah’ın koyduğu sınırlar çerçevesinde düşünmeli ve sorgulamalıyız.

Siz bakmayın benim şimdi böyle kendimden emin, büyük büyük konuştuğuma. Daha birkaç sene önce ben de hiç düşünmeden bikinimi giyip plaja gidiyor, uzun uzun güneşleniyordum. Sonra Kuran okudukça Allah’ın kapanma sınırlarını keşfettikçe, şehirde uyguladığım bu kuralları deniz kıyısında da uygulamam gerektiğini anlayınca bir an durup düşündüm. Şimdi ne yapacaktım?

Allah’ın mümin kadınlardan istediği kapanmanın sınırları Kuran’da (aşağıya alıntıladığım ayetlerde) açıkça ifade edilmiş. (Konu ile ilgili daha detaylı bilgi için şu linki ziyaret edebilirsiniz: http://www.kurandakidin.com/2011/10/22-basortusu-ve-kapanma-2/)

 

Ey ademoğulları! Size avret yerlerinizi örtecek giysi ve süs kıyafeti indirdik.
(7- Araf Suresi 26)

Mümin kadınlara da söyle: Bakışları ölçülü olsun ve cinsel organlarını korusunlar. Süslerini, kendiliğinden görünenler hariç açmasınlar. Örtülerini yaka açıklarına koysunlar. Süslerini şu kişilerden başkasına göstermesinler: Kocaları, yahut babaları, yahut kocalarının babaları, yahut oğulları, yahut kocalarının oğulları, yahut kardeşleri, yahut kardeşlerinin oğulları, yahut kendi kadınları, yahut ellerinin altında bulunanlar, yahut kadına ihtiyaç duymaz olmuş erkeklerden kendilerinin hizmetinde bulunanlar, yahut kadınların mahrem yerlerini henüz anlayacak yaşa gelmemiş çocuklar. Gizledikleri süsleri bilinsin diye ayaklarını yere vurmasınlar. Ey müminler, hepiniz topluca Allah’a tövbe edin ki kurtuluşa erebilesiniz.
(24- Nur Suresi 31)

 

Oysa çevremize baktığımızda iki tip insan görüyoruz ya bikini ile rahat rahat denize giren ya da haşema ile başı dahil tüm vücudunu kapatmış kadınlar. Ben ikisini de yapmıyordum. Zamanla benim gibi kaygıları olan, her iki yolu da tercih etmeyen insanlarla tanıştım, ki onlar da denize girmemeyi tercih ediyorlardı. Tabi bu da bir tercih ama denizi ve yüzmeyi benim kadar sevenler için pek de değil.

En sonunda ben de kendi sınırlarıma göre kendi deniz kıyafetimi kendim oluşturmaya karar verdim. Altıma şort mayo üzerime yakası kapalı sporcu atletleri. Bunlar hem ıslandığında pamuklu giysiler gibi vücudu belli etmez hem de Allah’ın emrettiği yerleri kapatmamı sağlar diye düşündüm. Sanırım yaklaşık 5 yılı geçti, bu şekilde gittiğim her yerde denize giriyorum. 5 yıldızlı otellerin sahillerinde bile. Ayrıca istediğiniz modelde mayo diktirmeniz de mümkün.

Haa meraklı bakışlar mı? Bilmem… Ben onlarla hiç ilgilenmiyorum. Eğer onlar iç çamaşırlarıyla herkesin içinde gezmekten utanmıyorlarsa benim vücudumun istediğim kısımlarını saklamaktan utanmamı beklememeliler diye düşünüyorum.

 

Ey inananlar! İçinizden kim dininden dönerse şunu bilsin: Allah, yakında, kendilerini sevdiği ve kendisini seven, müminlere karşı boynu bükük, kâfirlere karşı başı dik bir topluluk getirecektir. Bunlar Allah yolunda tüm gayretleriyle didinirler, hiçbir kınayanın kınamasından korkmazlar. Bu, Allah’ın, dilediğine yönelttiği bir lütuftur. Allah, yaratılışı ve yarattıklarını genişletir, her şeyi bilir.
(5 Maide Suresi -54)

 


About the Author
Author

Yagmur

Comments (13)
Leave a reply

Name (required)

Website