Sadece Dünya İçin İstersek, Allah da Sadece Dünyayı Verir

 

…İnsanlardan bazısı şöyle der: “Ey Rabbimiz, bize dünyada ver!” Böylesi için âhirette bir nasip yoktur. Onlardan kimi de şöyle yakarır: “Ey Rabbimiz, bize dünyada da güzellik ver, âhirette de güzellik ver! Ve bizi ateş azabından koru!” İşte böyle diyenlere kazandıklarından bir nasip vardır. Allah, hesabı çok çabuk görür.
Bakara, 200-202

 

 

Dünya hayatına ilişkin en basit şeyde bile hemen duaya koyuluyoruz:
“Allah’ım o telefonu alayım, ne olur”; “Allah’ım bu yıl da tatile gideyim yardım et”; “Rabbim lütfen işten çıkarılanlardan biri ben olmayayım”; “Allah’ım çok borcum var yardım et”; “Allah’ım o kızla buluşmamız güzel geçsin, ne olur”; “Allah’ım sen yardım et de şu okulu bitireyim” gibi dualarla kafamızı yukarıya kaldırıp Allah’tan yardım istiyoruz.
Allah’tan yardım istemek elbette güzeldir, fakat sanki ahiret diye bir şey yokmuş gibi sırf bu dünya için bir şeyler istemek Kuran’a göre yanlıştır. Allah, defalarca ahiret karşısında şu dünya hayatının çok küçük bir nimetlenme olduğunu söylemektedir. Eğer Kuran’ı anladığımız dilde okuyup uygulamazsak, hatalarımızı nasıl düzeltebilir, kendimizi nasıl toparlayabilir, nasıl Allah’ın istediği gibi biri olabiliriz ki?
Peşin isteyene dünyada peşin veririz: Dilediğimize dilediğimiz kadar. Sonra da ona cehennemi veririz; yaslanır ona, kınanmış ve kovulmuş olarak. Kim de âhireti ister ve inanmış olarak ona yaraşır bir gayretle çalışırsa, böylelerinin gayretleri teşekkürle karşılanır.
İsra 18-19
Allah’a dualarımızda çok daha dikkatli ve özenli olmalı; sadece dünya için istersek Allah’ın da sadece dünya için vereceğini akıldan çıkarmamalıyız.
Her kim iğreti hayatı ve onun süsünü isterse böylelerinin yapıp ettiklerinin karşılığını kendilerine bu hayatta tam olarak veririz. Onlar dünyada hiçbir eksiltmeye uğratılmazlar. Öyleleridir ki bunlar, âhirette kendileri için ateşten başkası yoktur. Yaptıklarının hepsi orada boş çıkmıştır. Bütün yaptıkları geçersizdir.
Hud 15-16

 


About the Author
Author

Comments (1)
Leave a reply

Name (required)

Website