ALLAH’IN “VERİN” DEDİKLERİ, SİZİN VERMEYE KIYAMADIKLARINIZ OLMALI

ALLAH’IN “VERİN” DEDİKLERİ, SİZİN VERMEYE KIYAMADIKLARINIZ OLMALI

Çoğumuzun yaptığı şeydir “ihtiyacı olana vermek”.

Yılın belirli zamanlarında, özellikle mevsim değişikliklerinde, kışlıkları, yazlıkları kaldırırken, indirirken, yerlerini değiştirirken aklımıza gelir ve birbirimize söyleriz. “Giymeyeceklerinizi ayırın!.” Hatta bütün ev halkının o anlarda hep birlikte olmasını isteriz ki, herkes giyeceklerini/giymeyeceklerini ayırsın da şu işi bir seferde bitirelim diye.

Bizlerin hamurunda var bu anlayış. Giymediklerimizi, kullanmayacaklarımızı, ihtiyacı olan kimselerin kullanımına sunmak. Bunun için her şeyi yaparız. Hatta onları bulmak için yakınlarımıza haber veririz. “Bildiğiniz, tanıdığınız, ihtiyacı olan varsa ona verelim.”

Yıllardır yapmaya çalıştığımız yardımseverlik genel olarak bu. Kullanmadıklarımızı, kullanmayacaklarımızı, tepeden tırnağa, şapkadan çoraba kadar muhtaçların kullanımına sunarız. Ülkeme şöyle bir bakıyorum da, artık belediyeler de belirli noktalara “toplama kutuları” koymuşlar. Kasaba halkı kullanmayacaklarını buralara bırakıyor, burada toplananlar daha sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtılıyor. Bu duruma ve bunlara razı olan muhtaçlar çaresiz utana sıkıla, hatta bazıları çalarcasına bunları alıyorlar ve alacaklar. Çünkü böyle görmüş, böyle alışmış, böyle alıştırılmışız!..

Doğrusunu bilmeden, öğrenme gereği dahi duymadan, yıllardır her yerde ve herkes böyle yapıyor… “Kullanmadıklarınızı ayırın. İhtiyacı olana veririz.”

Bunda ne kötülük var? diyeceksiniz. Tabii ki yok… Muhtaçları düşünmek bile başlı başına bir ibadet. Ancak; okuyup öğrenme alışkanlığı olmayan bir ülkede bundan iyisi Şam’da kayısı!..

Yüce ALLAH, sevap adına yaptığımızla bu paylaşımlarla ilgili bakın ne diyor?

Bakara Suresi 267. Ayet: “Ey iman sahipleri! Kazandıklarınızın ve yerden sizin için çıkarmış olduklarımızın temiz ve güzellerinden infak edin. Kendinizin göz yummadan alıcısı olmadığınız pis/bayağı şeyleri vermeye kalkmayın. Bilin ki Allah Ganî’dir, cömertliğine sınır yoktur; Hamîd’dir, bütün övgülerin sahibidir/övgüye layık olanları gereğince över.”

Yüce ALLAH, “kazandıklarınızın temiz ve güzellerinden verin” diyor. “sizin kullanmayacağınız pis, bayağı şeyleri vermeyin” diyor. “vermeye kıyamayacağınız şeyleri verin, hatta yenisini verin” demek istiyor.

Sırf vermiş olmak için vermemeliyiz!.. Pis ve çöpe atılması gerekenleri gerçekten çöpe atmalı ve yardımlarımızı ALLAH’ın ayetine uygun olarak yapmalıyız diye düşünüyorum.
Muhtaç olana vermek, en güzel ibadetlerden birisidir. Kitabımız da bunu emrediyor. Ama yukarıdaki ayeti unutmamamız gerekir.

Muhtaçlara yardım ve bu yardımların artması dileklerimle…

Doğrusunu ALLAH bilir…

Selam ve Dua ile,

Fikret ARMAN


About the Author
Author

Fikret Arman

Leave a reply

Name (required)

Website