İman ve Yardım…

“Benim kalbim temiz”, “amacım sadece insanlara yardım etmek” , “ben bu iyilikleri insanlık için yapıyorum” gibi lafları hepimiz bir çok kez duymuşuzdur. Yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım elini uzatmak, onlara zor günlerinde destek olmak ve bir nebze bile olsa  biraz huzara kavuşmalarını sağlamak elbette ki çok güzel bir davranıştır. Zaten Allah’ın
inananlardan istediği de tam bu yaklaşımdır. Elinde imkanı olan ya da olmayan imkanları dahilinde yardım etmeli, muhtaç insanlar ile Allah’ın kendilerine verdiği (aslında Allah’ın kendilerine borç verdiği) nimetleri paylaşmalıdır.

“Sarp yokuş köle azat emek veya açlık gününde yoksulu doyurmaktır…”
Beled, 12-14

şeklindeki manayı taşıyan ayetlerin sayısı Kuran’da oldukça çok geçmektedir.
Kuran’da yardımlaşma ve paylaşma esasken bir detay da müninlere hatırlatılmaktadır. Her ne kadar bir çok insan ihtiyaçlılara yardım elini uzatsa da dünya hayatında yapılan ve boşa giden çalışmaların da olabileceği Kuran’da belirtilmektedir.

Kehf Suresi
103.De ki: “Amelleri bakımından hüsrana en çok batanları size haber vereyim mi?”
104.O kimselerdir ki, dünya hayatındaki çabaları boşa gitmiştir de onlar sanayileşmeyi/işi hâlâ güzel yaptıklarını sanırlar.
105.Bunlar, Rablerinin ayetlerini ve O’na ulaşmayı inkâr etmişler de bütün amelleri  boşa çıkmıştır. Bu yüzden kıyamet günü onlar için hiçbir ölçü tutturmayız/onlara hiçbir  değer vermeyiz.

Muhammed Suresi ,
1.Küfre saplanıp Allah’ın yolundan alıkoyanların yapıp ettiklerini O, boşa çıkarmıştır.

Ayetlerinde de belirtildiği gibi bazı insanların yaptığı olumlu işler imanlı olarak yapılmadığı için silinip gidecek ve ahirette sahiplerine hiç bir yarar sağlamayacaktır. Allah’ın belirttiği gibi yapılan iyiliklerin ve fedakarlıkların bir anlam kazanabilmesi için imanlı olarak yapılması istenmektedir. Bu çok önemli bir ayrımdır. İmansız olarak yapılan yardımlar (tabiki Allah en doğrusunu bilir) dünya hayatında insanlara fayda sağlamaktadır fakat yardımı yapanlar bunlardan ahiretleri için herhangi bir fayda sağlamayacaklardır.

Aslında din, Allah,iman düşünmden insanlara yardım eden kişilerin “ahiret hayatı” diye bir endişeleri olmadığını da biliyorum. Ama keşke olsa… Çünkü malını, zamanını ve hatta hayatını bu işe adamak hiç de kolay bir özveri değil. “Müslümanım” diye dolanıp da bu konulara tamamen duyarsız olan bir çok insan var. Öte yandan Allah inancı olmayan bir çok insan tüm bu fedakarlıkları yapıp müslümanlara örnek olacak şekilde hayat sürdürüyor. Keşke inanmayarak yardım yapanlar inansa ve inanarak yardım yapmayanlarda Kuran’a uyarak kendilerine verilen imkanları paylaşmaya başlasa. Yine de kimin ahirette neyle karşılaşacağını en iyi yüce Allah bilir.


About the Author
Author

Feryal

Leave a reply

Name (required)

Website