Kayıt Altındayız

 

Bu sabah bir sınavda kopya çeken öğrencileri görünce insanın ne kadar da unutkan olduğunu tekrar hatırladım. İlk aklınıza gelen şeyden, yani kopya çekmenin yanlış bir davranış olduğundan bahsetmeyeceğim. Hatırladığım şey Allah’ın bizleri her an ve her yerde izlediği ve gördüğü, yaptığımız iyi ya da kötü her şeyin kayıt altına alındığı, bunlardan da zamanı geldiğinde sorguya çekileceğimizdi.

Kaf suresi 16-17: Yemin olsun ki, insanı biz yarattık. Nefsinin ona neler fısıldadığını da biz biliriz. Biz ona, şah damarından daha yakınız. Sağında ve solunda oturmuş iki görevli, kayıt yapmaktadır.

Öğrenciler gözetmenler sınıftan bir an için bile ayrılmaya kalksa ya da arkasını dönse hemen kopya girişimlerine başlıyor; önlerindeki ya da yanlarındaki arkadaşlarına bakıyor, önceden titizlikle hazırladıkları kopya kağıtlarına ya da bunları yazdıkları duvar, sıra üzeri gibi yerlere bakmaya çalışıyorlardı. Bunu yaparken kendilerini gören kimsenin olmadığını düşünüyorlardı ama yalnız olduğumuzu ve etrafta bizi görebilecek kimsenin olmadığını sandığımız zamanlarda da Allah, her zaman olduğu gibi bizi ve hayra ya da şerre dair yaptığımız her şeyi görmekte ve kayıt altına aldırmaktadır.

Belde suresi 7: Hiç kimsenin kendisini görmediğini mi sanıyor?

 

Zilzal Suresi 7-8: Artık, kim bir zerre miktarı hayır üretmişse onu görür. Ve kim bir zerre miktarı şer üretmişse onu görür.


About the Author
Author

Fazil

Comments (2)
Leave a reply

Name (required)

Website