Mezhepler

Mezhepler

Mezhepsiz! “Dinlerini parçalara ayırıp grup grup olanlarla senin hiçbir ilişkin yoktur. Onların işi Allah’a kalmıştır. Sonra onlara durumlarını haber verecektir.” (En’âm 159) Mezhepsiz! “Kendilerine apaçık deliller geldikten sonra ayrılık ve anlaşmazlığa düşenler gibi olmayın. Onlar için büyük bir azap vardır.” (Âli İmrân 105) Mezhepsiz! “O’na yönelin, O’nu sayıp dinleyin. Salâtı ikame edin ve müşriklerden olmayın. Onlar ki dinlerini parçaladılar ve (daha&helliip;)
İslam, Mezhepsel Ayrılıkların Olduğu Bir Din Değildir

İslam, Mezhepsel Ayrılıkların Olduğu Bir Din Değildir

Bilindiği gibi Yahudilik, Hıristiyanlık ve İslâm dinleri içinde çeşitli mezhepler ortaya çıkmıştır. Ortaya çıkmıştır ifadesi rastgele seçilmiş bir ifade değildir. Mezheplerin durumu tam da bunu ifade etmektedir. Çünkü söz konusu dinleri getiren peygamberlerin hayatlarında da beraberinde getirmiş oldukları kutsal kitaplarda da sonradan ortaya çıkan bu mezheplere atıf yoktur. Bu ise mezheplerin ilahi değil insani bir oluşum ve ayrım olduğunu göstermektedir. (daha&helliip;)
Mezheplerden Kuran’ın Anlattığı İslam’la Kurtuluruz

Mezheplerden Kuran’ın Anlattığı İslam’la Kurtuluruz

Mezhep taklitçiliğinin dine verdiği zararları Yaşar Nuri Öztürk “Kuran’daki İslam” kitabında şu şekilde açıklamaktadır: “Allah adına yalan uydurmanın bir yolu da mezhepleri din haline getirmek olmuştur. Mezhepler birer din, mezhep imamları tenkit üstü birer peygamber haline getirilince, İslam adıyla ortaya konan karışımın kaçta kaçının Allah’a, kaçta kaçının şuna buna ait olduğunu belirlemek, halk kitleleri için imkan dışına çıkar ve bu (daha&helliip;)
Dine Sokulan İlavelerin Sebepleri: Mezheplerini Doğru Çıkarmak İçin Uyduranlar

Dine Sokulan İlavelerin Sebepleri: Mezheplerini Doğru Çıkarmak İçin Uyduranlar

Kuran’a dayalı bir İslam modelinden uzaklaşılıp, insan sözlerinin Allah’ın hükmü olarak takdim edildiği, hadise dayalı bir yaklaşımın kuvvetlendiği ortamda, insanlar dini farklı farklı anlamaya başlamışlardı. Bu tablo, İslam’ı anlama ve yaşamada birbirleriyle uzlaşmayan, dini konularda ayrılığa düşen farklı düşüncelerin, kamplaşmasına ve mezheplerin doğmasına sebep oldu. Bu ortamda mezhep bağlıları, kendi düşüncelerinin haklılığını ispat edip halkı etkileyebilmek ve kendi mezheplerine çekebilmek (daha&helliip;)
“Kuran Müslümanlığı” Reform mu? Bazı Hadislerin Reddi Mümkün mü?

“Kuran Müslümanlığı” Reform mu? Bazı Hadislerin Reddi Mümkün mü?

İslam’da reform olmaz çünkü Allah, Maide Suresi 3. Ayette belirttiği üzere dinimizi tamama erdirmiştir. İslam dininde var olduğu sanılan ama esasında var olmayan bu olgular dinin ulaştığı kültür, ırk, tarihsel ve geleneksel harmanlamayla o zamanın bilge olduğu iddia edilen kişileri tarafından farklı yorumlanması sonucu ortaya çıkmıştır. Yani bu anlayışlar dinin kendisi değil farklı yorum ve kabullerdir. Dinin kendisi değil ancak (daha&helliip;)
Haram ve Helallere Dair

Haram ve Helallere Dair

Dinde haramları ve helalleri Allah belirlemiştir. Bir Müslüman’a haram olan bir şey başka bir Müslüman’a da haramdır. Örneğin Hakan ve Murat isminde iki Müslüman için aynı şeyler haramdır veya aynı şeyler helaldir. Hakan için zina, hırsızlık, domuz eti yemek haramsa aynı haramlar Murat için de geçerlidir. Dolayısıyla Hakan için midye, kalamar, istiridye helalse Murat için de helaldir. Şayet Hakan için (daha&helliip;)
Din Neden Siyasete Alet Edilmemelidir?

Din Neden Siyasete Alet Edilmemelidir?

Bilindiği gibi siyaset ya da başka bir ifade ile politika devlet işlerini düzenleme ve yürütme faaliyetidir. Politika bilimi de politik hareketler ile güç edinilmesi ve edinilen gücün kullanımı konusunu incelemektedir. Dolayısıyla siyaset insani bir faaliyettir. İlahi olan din, insani olan siyasete ve güce kurban ya da alet edilemez veya siyasi güç ve hakimiyet kazanmak için kullanılamaz. Siyaset anlayışları ya da (daha&helliip;)